Lifestyle

Jabuke, voda, vitamin B12...

Namirnice bez kofeina koje će pomoći da izdržite naporan dan

Namirnice bez kofeina koje će pomoći da izdržite naporan dan
Pexels

Iako i kava ima svojih prednosti, neki ljudi imaju nisku toleranciju na kofein, dok su drugi u potrazi za načinom kako da smanje svoju ovisnost o njemu.

A ako si u potrazi za nečim što će podignuti razinu tvoje energije, moraš znati kako kofein nije jedini prirodni izvor energije.

1. Jabuka

Dok jabuke sadrže nula kofeina, one imaju puno šećera, ali dobre vrste. Fruktoza je prirodni šećer, koji se nalazi u jabuci, i koji ima relativno niski glikemijski indeks pa ti neće omogućiti samo brzi nalet, a zatim pad energije, kao kava ili energetska pića.

2. Voda

Osjećaš se umorno i tromo? To bi mogla biti nuspojava blage dehidracije. A ako trebaš nešto što će te brzo pogurati, posegni za čašom hladne vode s vitaminskim tabletama. Ispijanje vode tijekom dana, pomoći će ti da ostaneš budna i na oprezu.

3. Biljni ekstrakti

Prilikom kupovine čajeva bez kofeina ili dodataka, koji će ti pomoći da ostaneš budnija, traži one s ginsengom, ginko bilobom, crvenom paprikom, ekstraktom Schisandra bobica ili Ashwagandhe. Ginseng i ginko biloba povećavaju protok krvi i umanjuju stres, dok su ostale biljke odlične u promicanju energije i mentalne budnosti.

4. Vitamin B

Nedostatak vitamina B može uzrokovati umor i slabu koncentraciju. Ako ti se ne sviđa uzimanje previše dodataka, jednostavno povećaj unos hrane, koja je bogata spomenutim vitaminon. To su nemasno meso, soja, orasi, sjemenke, jaja, žitarice itd.

5. Visokoenergetske grickalice

I pritom mislimo na zdrave grickalice s proteinima i dobrim ugljikohidratima, koji se bore protiv umora. Npr. integralni kruh ili krekeri s maslacem od kikirikija, jogurt sa svježim voćem i orašastim plodovima, sirovo povrće sa svježim sirom, sendvič od tune ili puretine, svježe banane, kokice itd.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.