Zdrava prehrana
Što su arome i zašto se koriste
Postoje prirodne i sintetske, a u posljednje vrijeme i "identične prirodnima", kod nas se uglavnom uvoze, a jedan od najvećih proizvođača nalazi se u susjednoj Sloveniji. Riječ je o proizvodnji aditiva koja je "mirisna", riječ je o aromama, odnosno, aromatičnim tvarima.
Prirodne arome dobivaju se putem fizikalnih postupaka iz biljnih i životinjskih sirovina.
Takve se arome sastoje od čistih eteričnih ulja, a uobičajeno se koriste za aromatiziranje bombona, guma za žvakanje, pudinga te pregršt drugih proizvoda. U ove arome također se ubrajaju i začini.
Znatno zastupljenije arome na današnjem tržištu prehrambenih proizvoda jesu one umjetne, između ostaloga, iz razloga što su takve arome uobičajeno jeftinije.
Umjetne arome dobivaju se sintetskim putem. Umjetne arome mogu pripadati skupini estera, aldehida, ketona te raznih drugih spojeva.
Za identifikaciju aroma te njihovu analitiku potrebno je izvesti vrlo komplicirane i zahtjevne laboratorijske tehnike.
Uporaba aroma u proizvodnji namirnica regulirana je propisima te usklađena s normama svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Navedeno ne znači kako ne biste trebali biti oprezni prilikom konzumacije namirnica koje u sebi sadrže umjetne arome iz razloga što je riječ o kemikalijama koje zapravo zaslužuju tretman kao i svi drugi kemijski spojevi koji se kao aditivi unose u organizam.
Kod kontrole aroma, kao i kod svih drugih aditiva, uzimaju se podaci o toksičnosti, podaci o metabolizmu, analogija s tvarima koje se već nalaze u upotrebi, dopuštena količina u praksi te dopušteni dnevni unos, međutim, najvažniji podaci su svakako oni o identitetu i čistoći arome.
Za kraj treba naglasiti kako i prirodne arome sadrže toksične tvari poput cijanida i sinigrina te i prilikom njihove konzumacije trebate biti oprezni.
Vezane vijesti
-
Bili gurman ili ne, hrana je najčešće najbolja utjeha, dodatak druženjima i slavljima i način za opuštanje i postizanje ugode. S hranom prizivamo uspomene iz prošlosti, povezujemo se s ljudima i naprosto uživamo u okusima.
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Iako se unazad nekoliko godina pokušava promovirati trend blijede puti, za mnoge je preplanulost još uvijek vrlo poželjna
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.