Javna ustanova Park prirode Vransko jezero
Na Kamenjaku održan 3. sajam lokalnih proizvoda "Luka i igara"
Posjetitelji se upoznali s načinom pripreme i pečenja prisnaca - autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara i kruha ispod peke
Brdo Kamenjak nadvilo se nad Vranskim jezerom, smješteno između sela Radašinovci i Banjevci, u biogradskom zaleđu. Na samom vrhu, na mjestu gdje se već nalazila kapelica Svih svetih sagrađena u spomen na žrtve komunizma, unatrag deset godina uređen je istoimeni vidikovac i infocentar javne ustanove Park prirode Vransko jezero.
Uz kapelicu Svih svetih te dva spojena objekta izgrađena i uređena u tradicionalnom stilu, veliki plato s kamenim klupama za odmor, prepoznata je ovo turistička destinacija odakle se pruža nezaboravan pogled na cijelo Vransko jezero i početak Kornatskog otočja, od Murtera, otok Pašman, Pirovac, Drage, Pakoštane itd.
S jedne strane kao na dlanu opaža se razvedena jadranska obala poznata po primamljivoj ljepoti i čistoći, s druge najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, gotovo netaknuto prirodno stanište ptica vodarica, s izvorima pitke vode, područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti.
Javna ustanova Park prirode Vransko jezero na tom mjestu već treću godinu za redom organizira Sajam lokalnih proizvoda pod nazivom „Luka i igara", koji se ove godine održavao u nedjelju, 17. srpnja s početkom u 18 sati.
U savršenoj organizaciji mnogobrojne posjetitelje od podnožja do vrha brda Kamenjak besplatno su prevozili mini busom, većim dijelom asfaltiranom stazom koja je ujedno i Križni put s 14 križeva, postaja koje simboliziraju Isusov križni put na Golgoti, sve do vrha brda, vidikovca i kapelice Svih svetih.
Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera na kojem su OPG-ovi iz područja Parka prirode Vransko jezero i okolice kroz prigodan program upoznali posjetitelje s načinom pripreme i pečenja prisnaca - autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara i kruha ispod peke, uz degustaciju i bogatu ponudu lokalnih poljoprivrednih proizvoda, kao što su luk, kapula, bajami, krumpir, slanutak jari grah, bob, smokve, ovčji i kozji sir, pršut i panceta, brašno vino, med, ulje, rakije, likeri, eterična ulja, sapuni itd.
Za Šinkin i Divnin prisnac posjetitelji su stajali u redu, a postupak izrade zabilježen je i budnim okom snimatelja nacionalne kuće HRT-a, te tako dostupan širem broju znatiželjnika. Ispečen na vrelom ognjištu pod pekom, ovaj specijalitet pripremljen najvećim dijelom od kozjeg skorupa (vrhnja) nije se uspio ni ohladiti i već je razgrabljen među brojnim posjetiteljima, dok mnogi razočarani nisu uspjeli ni dobiti željeni komad.
OPG Čirjak iz Vrane i OPG Branka Brkovića u ponudi su imali dalmatinski med i propolis proizveden u košnicama unutar ornitološkog rezervata Parka prirodekoji pčelama pruža bioraznoliku ispašu. Osim ljekovite kadulje, bilo je u ponudi meda drače, kupine, planike, trske te neobične konopljike kojom se pčele znaju pogostiti.OPG Jadrana Bakovića i OPG Nakićen na svojim su štandovima imali neodoljiv kozji sir. Kako i priliči sajmu koji se naziva Luka i igara, OPG Gladović i OPG Danijela Bakovića pripremili su veću količinu više sorti luka češnjaka ispletenog u prelijepe atraktivne pletenice.
Na sajmu je bilo dostupno crno i bijelo vino „Banjevac" OPG-a Troskot. Njihova kušaonica vina i etnomuzej nalazi se na putu prema vidikovcu te se isplati posjetiti i ovu banjevačku atrakciju. U ponudi OPG-a Marina Mijata, osim ekstra djevičanskog maslinovog ulja, našli su se eteričnim uljima namirisani prirodni sapuni spravljeni po tradicionalnoj recepturi od kojih je jedan od glavnih sastojaka i magareće mlijeko. U bogatstvu šarolike ponude navedeno je tek nekoliko izlagača.
KUD Vrana je kao i svake godine u vrijeme održavanja Sajma predstavljao tradicijske plesove i pjesme ovog kraja, izvorno pjevanje i narodna kola, a za cjelokupnu atmosferu, uz domaće vino i hranu pobrinuo se Škabelin, band iz Sv. Filip i Jakova. Uz ritmove soula, funka i rhytm&bluesa i hitove Nine Simone, Briana Ferryja, Blues Brothersa, Vana Morrisona i sl. te autorske pjesme banda Škabelin, zalazak sunca na vrhu Kamenjaka zacijelo je trenutak koji će svi posjetitelji dugo pamtiti.
Na sam dan održavanja sajma Luka i igara, posjetitelji su mogli upoznati Park prirode Vransko jezero kroz obilazak uz stručno vodstvo po promotivnoj cijeni od 25 kuna (redovna je 40 kuna za odrasle osobe). Obilazak se održao u poslijepodnevnim satima neposredno prije početka Sajma, a u cijenu obilaska uključena je bila i ulaznica za Sajam. Ulaznica za Sajam naplaćivala se 15 kuna po osobi.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
Izdvojeno
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.