Ukusno & zdravo
Balans na tanjuru: 20 finih i ljetnih recepata za dijabetičare
Mahune s cvjetačom
Sastojci: 50 dag mahuna, pola cvjetače, žličica soli, 2 žlice maslinova ulja, ocat, 2 režnja češnjaka, 3 jaja, peršin
Priprema: Mahune i cvjetaču posebno skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite i prebacite u zdjelu za salatu. Prelijte preljevom od ulja, octa, sjeckanog češnjaka i prstohvata soli. Preljev više puta žlicom uzimajte iz zdjele i prelijevajte po mahunama i cvjetači kako bi se salata marinirala. Na vrh složite tvrdo kuhana jaja i pospite peršinom.
Pečeni komorač s maslinama
Sastojci: 2 komorača, 20 cherry rajčica, šalica crnih maslina, timijan
najbolje svjež, 2 režnja češnjaka, sol, papar, 2 žlice maslinova ulja,
čaša bijelog vina
Priprema: Komorač narežite na četvrtine koje prerežite na pola i u slanoj vodi kuhajte sedam minuta. Ocijedite, složite u tepsiju, prekrijte cherry rajčiama i maslinama, pospite sjeckanim češnjakom, timijanom, paprom i solju, poškropite uljem i pomiješajte. Poravnajte, zalijte vinom i pecite u pećnici 30 minuta na 190° C.
Špageti s tunjevinom i graškom
Sastojci: 20 dag špageta, konzerva tunjevine u komadima, šalica graška, režanj češnjaka, žlica maslinova ulja, sol, 2 žlice parmezana
Priprema: Grašak skuhajte i ocijedite. Tunjevinu bacite na vruće ulje zajedno sa sjeckanim češnjakom, dodajte grašak i zagrijte. Špagete suhajte u slanoj vodi, ocijedite i prelijte hladnom vodom. U servirnoj zdjeli ih promiješajte zajedno s tunjevinom i graškom, a na vrh naribajte parmezan.
Sendvič s rajčicom
Sastojci: kriška integralnog kruha, mliječni namaz, 3 ploške rajčice, 3 ploške luka, sol, svježi peršin
Priprema: Krišku kruha namažite mliječnim namazom i obložite kriškama rajčice i luka. Posoite i začinite peršinom.
Tzatziki
Sastojci: 2 dl jogurta do 0.9 posto m.m., krastavac, 2 režnja češnjaka, žlica maslinova ulja, kriška limuna, sol
Priprema: Oguljeni krastavac naribajte i ocijedite. Dodajte jogurt, nasjeckani češnjak, ulje i limunov sok, pa promiješajte i ostavite nekoliko sati u hladnjaku. Poslužite s kriškom integralnog kruha.
Grčka povrtna juha
Sastojci: 2 krumpira, luk, 2 mrkve, korijen celera, 2 tikvice, 2 žlice ulja, 1,3 l vode, sok limuna, sol, papar
Priprema: Oguljeni krumpir, mrkvu, rajčicu i tikvice narežite na kockice. Nasjeckajte luk i korijen celera. Sve povrće stavite u lonac, posolite pa dodajte ulje i vodu. Kuhajte dok ne omekša, pospite svježim paprom i ugasite. Kad se juha malo ohladi, dodajte limunov sok.
Hladna juha od gljiva s jogurtom
Sastojci: 40 dag bukovače, pola luka, režanj češnjaka, muškatni oraščić, svježe mljeveni papar, sol, žlica maslinova ulja, grančica peršina, žličica limunova soka, 6 dl jogurta 0,9 posto m.m.
Priprema: Bukovače očistite i narežite na rezance. Luk nasjeckajte i zajedno s nasjeckanim češnjakom malo pirjajte na vrućem ulju. Na to dodajte narezane bukovače. Pirjajte 10 minuta, zatim dodajte naribani muškatni oraščić, popaprite, posolite i dolijte limunov sok. Na kraju začinite nasjeckanim peršinom i ohladite. Pomiješajte s jogurtom i poslužite.
Srdele na buzaru
Sastojci: 1 kg srdela, 3 glavice češnjaka, sol, svježe mljeveni papar, limun, 3 žlice maslinova ulja, peršin
Priprema: Očišćene i oprane srdele osušite. Češnjak izrežite na
ploškice. U tepsiju naizmjenice slažite ribu i češnjak, pa usput solite i
paprite. Pokapajte uljem, limunovim sokom i dolijte malo vode. Pokrijte
folijom i stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon 20 minuta izvadite i
začinite sjeckanim peršinom. Možete ih poslužiti i hladne.
Jambalaja
Sastojci: 20 dag repova škampi, 20 dag dagnji, 40 dag pilećih bataka, 2 žlice maslinova ulja, 3 luka, 2 rajčice, 3 režnja češnjaka, timijan, ljuta paprika, svježe mljeveni papar, šafran sol, 30 dag smeđe riže, 1 dl bijelog vina
Priprema: Pileće batke odvojite od kosti i narežite na komade, na ulju pirjajte sjeckani luk i dodajte meso. Pirjajte zajedno s narezanom rajčicom, sjeckanim češnjakom, solju i začinima. Dodajte rižu i vino, pa zalijte juhom ili vodom. Poklopljeno pirjajte 50 minuta. Dodajte repove škampa i dagnje pa nakon sedam minuta ugasite.
Orada u umaku od rajčice
Sastojci: 4 orade, 2 žlice maslinova ulja, 1 dl suhog bijelog vina, 2 žlice peršina, čaša soka od rajčice, 2 luka, lovorov list, papar, sol
Priprema: Očišćene i posušene ribe ispecite na malo ulja na vrućoj teflon tavi. Maknite s vatre i ostavite na toplom. Luk narežite na kolutove i kratko pirjajte na preostalom ulju. Zalijte vinom i dodajte sjeckani peršin, lovorov list , sol, papar, te sok od rajčice. Kad umak zavrije, dodajte pečenu ribu i kuhajte 20 minuta.
Istarski rižoto
Sastojci: 2 žlice ulja, žlica pirea od rajčice, 2 režnja češnjaka, 40 dag riže, 3 dl vina, 2 veće morske ribe (70 dag), slana voda, ocat, papar, peršin, komadić maslaca
Priprema: Na ulju popirjajte sjeckani češnjak i pire od rajčice. Dodajte dobro cijeđenu rižu i posolite. Pomiješajte i dolijte toliko vode koliko je riže. Neka kuha, dok riža ne upije vodu. Dolijte vino i pirjajte dok ne omekša. Ribu kuhajte u slanoj vodi. Ohlađenoj ribi odstranite kosti i meso izmiješajte s rižom, dodajte peršin, komadić maslaca i svježe mljeveni papar.
Odresci Oliver
Sastojci: 4 odreska od leđa mlade govedine, 4 žlice sojina umaka, žlica narezanog korijena mladog đumbira, sol, čili u prahu, režanj češnjaka, sok pola limuna, žlica ulja; za podlogu: Kuhani kuskus
Priprema: Za umak ogulite đumbir, uzduž ga razrežite i narežite na tanke listiće. Tanko narežite i češnjak pa izmiješajte sa sojinim umakom, limunovim sokom i čilijem u prahu. Odreske kratko prepecite u teflon tavi, izvadite iz tave i svaki odrezak četiri puta zarežite po površini. Na tanjure stavite kuhani kuskus, na njega stavite odreske i prelijte pripremljenim umakom.
Polpeti s mozzarelom
Sastojci: kriška crnog kruha, 3 žlice mlijeka, 70 dag mljevene govedine, 1 jaje, žlica ulja, 2 velike rajčice, 1 mozzarella, origano, sol, svježe mljeveni papar, limenka fileta srdele
Priprema: Kruh namočite u toplom mlijeku i protisnite. Promiješajte s mljevenom govedinom, jajem, solju, paprom i oblikujte šest većih polpeta. Prepecite ih u teflon tavi i onda prebacite u tepsiju. Na svaki polpet stavite plošku rajčice, posipajte origanom i posolite. Na vrh stavite plošku mozzarelle, a na nju filet srdele. Stavite u pećnicu i pecite 15 minuta.
Teleći đuveč
Sastojci: 50 dag teleće plećke, 2 žlice ulja, 2 luka, 3 režnja češnjaka, 1 dl vode, 1 kg mahuna, prstohvat paprike, sol, papar, peršin, pola zelene paprike, 3 rajčice, žlica brašna, žlica kiselog vrhnja 12 posto m.m.
Priprema: Na vrelom ulju pirjajte sjeckani luk, češnjak i na komade izrezano meso. Dolijte vodu, poklopite i polako pirjajte. U drugoj poklopljenoj posudi na malo vode kuhajte mahune narezane na komade, rezance paprike i komade rajčice. Prebacite sve skupa u posudu s mesom. Posolite, popaprite te dodajte brašno razmućeno u malo vode i mljevenu papriku. Prokuhajte i dodajte kiselo vrhnje.
Musaka s mesom i patlidžanima
Sastojci: 50 dag nemasne mljevene svinjetine i govedine, 5 rajčica, 5 patlidžana, struk peršina, glavica češnjaka, papar, sol, krušne mrvice, 3 žlice ulja
Priprema: Nasjeckajte peršin, češnjak i izmiješajte s mrvicama. U tepsiju stavite sloj narezane rajčice, na njih sloj patlidžana i sloj mesa. Između posipajte mješavinom peršina, čašnjaka i mrvica, posolite i popaprite. Na kraju prelijte uljem i stavite peći. Nakon 50 minuta izvadite iz pećnice i narežite na komade.
Tikvice na salatu
Sastojci: 3 srednje tikvice, 2 žlice maslinova ulja, 3 režnja češnjaka, sok jednog limuna, pola luka, kopar, sol, papar
Priprema: Tikvice narežite na kolutove i natopite ih s malo slane vode. Ocijedite i dodajte nasjeckani češnjak, luk, ulje, limunov sok, kopar i svježe mljeveni papar. Promiješajte i ostavite tijekom noći u hladnjaku.
Miješano povrće s prosenom kašom
Sastojci: 3 dl prosa, 15 dag paprike, 20 dag rajčica, 20 dag patlidžana, luk, 2 žlice maslinova ulja, nekoliko listova bosiljka, grančica ružmarina, sol, svježe drobljeni papar, žličica senfa, 3 režnja češnjaka
Priprema: Patlidžane narežite na kockice, posolite i ostavite da puste tekućinu. Stavite ih na papirnati ubrus da upiju tekućinu. Na žlici ulja pirjajte nasjeckani luk, pa dodajte patlidžane i narezanu papriku. Nakon pet minuta dodajte na komade narezanu rajčicu, sol, papar, bosiljak, nekoliko iglica ružmarina, sjeckani češnjak i opranu prosenu kašu. Zalijte s tri dl vode i pirjajte dok se proso ne napuhne. Promiješajte i poslužite kao prilog mesu i ribi. Ako zakiselite dobit ćete ukusnu salatu.
Karipski kruh od banane
Sastojci: 12 dag dijetalnog margarina, sladilo bez energetske vrijednosti, 2 jaja, žličica ruma, 25 dag brašna (pola integralno i pola bijelo), pola žličice soli, sode bikarbone na vrh noža, prstohvat muškatnog oraščića, cimet, ekstrakt vanilije, 2 banane, šaka grožđica, šaka oraha
Priprema: Sladilo i margarin smiksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte jaja, rum, brašno, sodu, narezane orahe, oprane grožđice, muškatni oraščić i cimet. Oguljene banane vilicom protisnite zajedno s ekstraktom vanilije. Dodajte u tijesto i promiješajte. Tepsiju namastite, pospite mrvicama i napunite smjesom. Pecite oko sat vremena na 180° C.
Parfe od jogurta s borovnicama
Sastojci: 5 dl jogurta do 0,9 posto m. m., 20 dag borovnica, tekući zaslađivač, ekstrakt vanilije, 5 listića želatine, 1 dl narančina soka
Priprema: Listiće želatine ostavite da nabubre u hladnoj vodi 10 minuta. Nakon toga ih izvadite, stavite u vreli narančin sok i miješajte dok se ne rastope. Borovnice i jogurt propasirajte štapnim mikserom. Zasladite natreenom i ekstraktom vanilije. Dolijte rastopljenu želatinu, promiješajte i napunite čaše. Prije posluživanje dobro ohladite.
Torta od sira
Sastojci: 50 dag posnog sira, 2 dl jogurta do 0,9 posto m.m., zaslađivač u prahu, korica limuna, 2 jaja, 8 listova želatine, ekstrakt vanilije, pakiranje piškota za dijabetičare, 100 posto narančin sok
Priprema: Sir pomiješajte s jogurtom, fruktozom u prahu, ekstraktom vanilije, žumanjcima i ribanom koricom limuna. Želatinu namočite u hladnoj vodi na 10 minuta, izvadite i rastopite u 1 dl vruće vode. Kad se želatina na pola ohladi umiješajte je u smjesu od sira. Piškotama obložite tepsiju i dobro ih namočite sokom. Na tu podlogu stavite smjesu od sira i poravnajte. Ostavite na hladnom nekoliko sati da se stisne.
Vezane vijesti
-
U Hrvatskoj je registrirano više od 286 tisuća oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da ih je između 450 i 500 tisuća budući da su među nama mnogi koji ne znaju da imaju tu bolest, a brojka raste iz godine u godinu, rekao je u razgovoru za Hinu predsjednik Hrvatskoga društva za dijabetes i bolesti metabolizma i tajnik Međunarodne dijabetičke federacije dr. Dario Rahelić.
-
Meso spremljeno ala Toscana je sočno,ukusno,a pripremljeno i pečeno na vrlo interesantan način
-
Donosimo recept s Coolinarike - pripremite savršeni zapečeni grah sa slaninom (špekom)!
-
Oduševite goste brzim i ukusnim krem rižotom s piletinom, gljivama i tikvicom
Izdvojeno
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
-
U prvom subotnjem susretu 17. kola HNL-a, u Kranjčevićevoj ulici, nogometaši Lokomotive su s 3-1 (3-1) pobijedili Dinamo i time produbili krizu aktualnog prvaka.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.