Kultura

Udruga aktivno Bibinje

Pogledajte najbolja europska filmska ostvarenja potpuno besplatno na Sri sela u Bibinjama

Pogledajte najbolja europska filmska ostvarenja potpuno besplatno na Sri sela u Bibinjama

Od petog do desetog rujna, Udruga aktivno Bibinje četvrtu godinu za redom publici donosi najtraženije ovogodišnje filmske naslove. Bit će prikazano šest filmova, od kojih su dva animirana u programu namijenjenom djeci.

Udruga Aktivno Bibinje ima za cilj prikazati publici filmove koje inače nisu u mogućnosti pogledati u komercijalnim kinima ili na televiziji, te povezati domaću publiku i goste kroz sedmu umjetnost.

- Ove godine imamo uistinu sjajnih filmova koji na inovativan i prije svega umjetnički način progovaraju o aktualnim temama u društvu. Stoga se nadam da ćemo uspjeti kroz sedmu umjetnost senzibilizirati javnost o položaju žena u društvu i nasilju nad ženama, tragičnim sudbinama imigranata koji sve više dolaze u našu zemlju. Imamo filmova koji progovaraju o vršnjačkom nasilju, pritisku s kojim se susreću adolescenti, prekomjernom konzumiranju alkohola, droge ali i sjajnu francusku komediju redatelja filma ˝Nedodirljivi˝ koji progovara o zaštiti okoliša. Smatram da smo uspjeli probrati odlične filmove i vjerujem kako će se naša publika uživati – rekao nam je predsjednik Aktivnog Bibinja Šime Sikirić.

Reviju otvaraju i zatvaraju dječji animirani filmovi ˝Panda u Africi˝ poznatog filmaša Richarda Clausa, dok će zadnjeg dana u sklopu ˝Bref kids˝ programa biti prikazan filmski nastavak popularnog francuskog serijala za djecu Miraculous: Pustolovine Bubamare i Crnog Mačka. Oba filma za djecu na BREF-u dolaze u sinkroniziranoj verziji.

Između animiranih filmova gledamo vrhunska europska igrana ostvarenja. U petak, 6. rujna reviju otvara najgledaniji talijanski film u posljednjih 27 godina. Humoristična drama ˝Uvijek postoji sutra˝ Paole Cortellesi. Redateljski prvijenac popularne Talijanke, ujedno i glavne glumice u filmu, postao je pravi fenomen i pokorio kino dvorane. Bio je gledaniji i od najpopularnijih blockbustera, te postao deveti najgledaniji domaći film svih vremena.

Svoju svjetsku premijeru film je imao na festivalu u Rimu gdje je osvojio posebno priznanje žirija i nagradu publike. "Uvijek postoji sutra" dobitnik je i šest nacionalnih filmskih nagrada David di Donatello, uključujući one za najbolju režiju, scenarij i glumu, te film godine po izboru publike.

Radnja filma odvija se sredinom 1940-ih. Delia je kućanica koja brine o suprugu Ivanu, njihovo troje djece i svekru Ottorinu, a uz to obavlja sitne honorarne poslove. Ivano je pak neprikosnoveni gospodar obitelji koji zarađuje jedva dovoljno za osigurati krov nad glavom, no ima potrebu stalno podsjećati tko je hranitelj obitelji, ponekad ružnim riječima, a nekad uz pomoć remena. Delia obiteljsku situaciju pokorno prihvaća pokušavajući djeci osigurati što bolji život, a najveća joj je želja udaja kćerke Marcelle za dobrog i plemenitog supruga. Međutim, kada jednoga dana primi misteriozno pismo, počinje kovati neke nove planove.

"Uvijek postoji sutra" svoju hrvatsku premijeru imao je na Festivalu mediteranskog filma Split gdje je dobio najvišu ocjenu publike.

U subotu, 6. rujna dolazi hvaljeni dugometražni prvijenac britanske redateljice Molly Maning Walker ˝Kako se poseksati˝ koja nam pruža dinamičan i sirov pogled na kompleksne tinejdžerske odnose, njihova očekivanja i seksualnost. Ovo je film koji ne treba suditi po naslovu, jer ovo nije još jedna u nizu vulgarna tinejdžerska komedija o tulumarenju, gubljenju nevinosti, već karakterno puno kompleksniji film. Mia McKenna-Bruce nominirana je za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najbolje glumice, a sam film za Europsko otkriće.

Film je premijerno prikazan na Cannes Film Festivalu, u programu "Izvjestan pogled", gdje je osvojio veliku nagradu žirija. Hrvatsku premijeru imao je u sklopu glavnog natjecateljskog programa Zagreb Film Festivala, gdje je nagrađen za najbolji film. Prikazan je i nagrađen na brojnim drugim svjetskim festivalima.

Nedjelja, 7. rujna donosi nam još jedno remek djelo redatelja Mattea Garronea ˝Ja, kapetan˝. Epska priča nominirana za nagrade Oscar i Zlatni globus, nagrađena srebrnim lavom za najbolju režiju na festivalu u Veneciji govori o tinejdžeru koji sa svojim rođakom odluči napustiti Dakar u Senegalu te se zaputiti do Europe. Priča o Seydouu i Moussi moderna je odiseja u kojoj dvojica protagonista moraju nadvladati niz ozbiljnih prepreka. Tijekom svog putovanja primorani su učestalo se mijenjati, sve dok Seydou u konačnici ne postane junakom.

Film se temelji se na originalnoj Garroneovoj ideji, inspiriranoj stvarnim pričama o afričkim putovima migranata prema Europi. „Io capitano“ natjecao se za Zlatnog lava na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (nakon premijere doživio je 13-minutne ovacije), gdje je osvojio Srebrnog lava za režiju i nagradu Marcello Mastroianni za izvedbu Seydoua Sarra. „Ja, kapetan“ nominiran je za Oscara. Osvojio je nagradu za najbolji film i režiju na dodjeli nagrada David Di Donatello 2024., najveće talijanske filmske nagrade.

Ova velika avantura koja gledatelja vodi kroz pogibeljnosti pustinje i mora te dvosmislenosti i proturječnosti ljudskih bića tijekom kojih se snovi, nade i ambicije glavnih likova pretvaraju u borbu za preživljavanje neće ostaviti mjesta ravnodušnosti.

Ponedjeljak, 8. rujna prikazujemo film ˝Teška godina˝. Luda društvena satira redatelja francuskog kino hita ˝Nedodirljivi˝ . Ovu sjajnu francusku komediju redateljskog dvojca Oliviera Nakachea i Érica Toledana, prijatelja koji već preko trideset godina zajedno pišu i režiraju filmove u francuskim kinima pogledalo je preko milijun gledatelja.

Teška godina, iako komedija progovara o vrlo važnim pitanjima što ga čini točno onakvim djelom kakva su dvojica redatelja navikla snimati tijekom velike većine svojih karijera. Film je prepun zabavnih, ali i gorko slatkih trenutaka. Inteligentna komedija koja na vrlo kvalitetan način korespondira s današnjim vremenom budući da obrađuje teme prekomjerne potrošnje (film počinje scenom pomahnitalih kupaca koji na Crni petak nasilno ulijeću u dućan kako bi prvi kupili željene stvari koje im, vjerojatno, niti ne trebaju) i ekološke (ne)osviještenosti koja nagovještava moguću apokalipsu čovječanstva.

Sve projekcije počinju u 20 sati, a u slučaju kiše i nepovoljne vremenske prognoze projekcije će se održati u Društvenom centru Bibinje na adresi Trg Tome Bulića 2.

Ponesite grickalice, dovedite društvo i uživajte u potpuno besplatnim filmovima na otvorenom koje nam donosi Općina Bibinje, Bibinjac d.o.o., Visit Bibinje i Udruga Aktivno Bibinje.


Reci što misliš!