Kultura

internacionalni festival poezije

Hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić za svoju zbirku pjesama „Afrika“ dobio prestižno priznanje

Hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić za svoju zbirku pjesama „Afrika“  dobio prestižno priznanje

Na internacionalnom festivalu poezije u Dijonu, u Francuskoj, hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić za svoju zbirku pjesama „Afrika“ u prijevodu na francuski jezik dobio je prestižno priznanje Diplomu i grb Prix d'Excellence

U obrazloženju stoji da se Bilosniću nagrada dodjeljuje za njegovu pjesničku knjigu, kao i za dugogodišnju suradnju s međunarodnim časopisom Horizon Littéraire Contenporain koja služi hrvatsko-francusko-rumunjskim kulturnim vezama. Tako ovo priznanje dolazi, kako sa strane Festivala poezije u Dijonu u Francuskoj, tako i od izdavača u Rumunjskoj, koji objavljuje pjesnička djela iz cijeloga svijeta, a koji je do sad objavio sedam Bilosnićevih zbirki pjesama.   

Naime, Bilosnićeva zbirka pjesama „Afrika“ na francuskom jeziku u prijevodu poznate francuske pjesnikinje Noëlle Arnoult objavljena je početkom lipnja 2023. godine u Rumunjskoj u izdanju Biblioteke Universalis međunarodnog višejezičnog časopisa Orizont Literar Contemporan, kojeg uređuje poznati rumunjski književnik, prevoditelj i urednik Daniel Dragomirescu.

4a392a9cfdcba71dbefca8776c68685f.jpg?v=2Bilosnićeva „Afrika“, inače, do ovog francuskog izdanja prethodno je objavljena na španjolskom, engleskom, rumunjskom i albanskom jeziku, i doživjela je iznimnu međunarodnu književno kritičku recepciju, a za nju je dobio i dvije ugledne književne nagrade – Nagradu „Fra Martin Nedić“ (Tolisa) i Nagradu  „Vlado Puljić“ (Mostar).

9ae4cf033e947ad15ccb47e4f36fce32.jpg?v=2Nagrada je Bilosniću dodijeljena još u listopadu 2023. godine, ali zbog njegovih drugih međunarodnih obveza uručena mu je ovih dana. 


Reci što misliš!