Kultura

xxl naslovnice

Komikaze u Benkovcu predstavile dva desetljeća stripa

Komikaze u Benkovcu predstavile dva desetljeća stripa
Bojan Bogdanić

U sklopu festivala Vlajternativa u Benkovcu, postavljena je izložba KOMIKAZE XX godina! Izložba je na turneji od 2022. godine.

Nastala je povodom zaokružene druge dekade i sadrži naslovnice objavljenih Komikaze strip albuma. Krenula je iz Zagreba i obišla: Napulj, Bari, Graz, Dubrovnik, Hvar (Sućuraj, Jelsa), Zadar i Split!

Na izložbi smo vidjeli xxl naslovnice Komikaze albuma, i prolistali svoje otisnute favorite.

69f029d7d8dd9847d7fe76958e44bca8.jpg?v=2

fdd8bbe8fd1537181ba1f9c11f84ae4f.jpg?v=2

Komikaze okupljaju autore različitih generacija s posebnim naglaskom na debitante i time otvaraju prostor onima koji slobodno eksperimentiraju s narativnom formom, zbog čega se u njihovu alternativnom pristupu često prožimaju strip forma sekvencijalne umjetnosti, grafički dizajn i ilustracija, akcija, apstrakcija, eksperiment i street art.

Vlajternativa Benkovac 2023. Vlajternativa Benkovac 2023.

Koncertni prostor zapravo je postao izložbeni, jer je postav od 22 slike velikog formata postavljen tako da svi mogu razgledati i kupiti određena izdanja najvećeg hrvatskog autorskog stripa koji je 2020. na prestižnom međunarodnom festivalu stripa u francuskom gradu Angoulêmeu, proglašen najboljim alternativnim stripom. ( #18. izdanje albuma ).

Strip-autorica i likovna umjetnica Ivana Armanini slikarski smjer završila je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Rektorovom i otkupnom nagradom Zagrebačke banke.

Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, no najpoznatija je kao osnivačica i urednica platforme za nezavisni autorski strip Komikaze u sklopu koje je od 2002. objavljeno 50 digitalnih, 17 tiskanih i niz specijalnih izdanja.

9f7a5dcc04a75f4e3f6592d5c8286dae.jpg?v=2Na njihovoj web stranici arhivirano je više od 4.500 radova preko 250 autora iz 40 zemalja.

Projekt su hvalili časopisi Liberazione i Charlie Hebdo, dok su strip-albumi nominirani za nagrade u kategoriji najboljeg alternativnog stripa na festivalu europskog stripa u francuskom Angoulemeu.

Unutar udruge Komikaze 2015. pokrenula je projekt Femicomix, s fokusom na ženske strip autorice kroz istoimeno izdanje, izložbe te radionice u Rimu, Puli, Ljubljani, Portu, Forcalquieru, Zadru, Malmou, Novom Sadu, Zagrebu i Pescari + lipanjsko gostovanje u Münchenu 

Osim Komikaza, na festivalu smo obišli i štand izdavačke kuće Slušaj Najglasnije - Listen Loudest, gospodina Zdenka Pnjaček Franjića 


Reci što misliš!