Kušaonica vina

Iz starog rudnika iznikao je Morlacco, skrivena oaza za uživanje nedaleko Zadra

Fabio Šimićev

Baš svaki detalj u prostoru Morlacco nedaleko Zadra priča o otpornosti i bogatom dalmatinskom nasljeđu. Kad tako posebnom ambijentu dodate ukusnu hranu i vino, dobijete savršen spoj.

Zamišljen kao prezentacijski centar običaja, kulture i podneblja
podvelebitskog kraja te kušaonica vina na području općine
Jasenice, Morlacco je mirisna oaza kojoj se divimo.
Iznikla iz prašine starog rudnika, idealna je za sve željne
odmora i okrijepe nakon dana provedenog u prirodi na Paklenici,
Zrmanji ili plažama zadarskog kraja.

Vođeni vizijom i entuzijazmom, Nikolina i Josip
Nekić 2018. godine kupili su ovaj stari rudnik boksita koji
je nekada zapošljavao oko 250 ljudi i tako omogućavao razvoj
regije. Kako nije bio u funkciji više od 30 godina, čitav teren
bio je zapušten, čak pretvoren i u odlagalište glomaznog otpada.
Ipak, u njemu se skrivalo pravo blago koje je ovaj bračni par
prepoznao i odlučio se na obnovu, zajedno s partnerima –
Danijelom i Ivanom Barjašić. Za to im je trebalo četiri godine, a
od početka su znali da žele zadržati postojeću
infrastrukturu i industrijski šik. Iz tog razloga nisu ništa
rušili, već su rekonstruirali određene dijelove kako bi ih
prilagodili svojim potrebama, točnije potrebama svojih
gostiju. ‘Posjetite Morlacco i dopustite da vas inspirira
kao što je inspirirao nas, da njegujemo svoje korijene i težimo
boljoj budućnosti’,  pozivaju ih tako na svom
Instagramu.

Osim obnove stare zgrade gdje su nekoć bili uredi, laboratorij za
istraživanje kvalitete boksita te hale za strojeve, na terenu su
posadili 10 tisuća sadnica lavande i tako od krša
napravili prvu malu Provansu u kojoj možete sjediti, uživati u
hrani, piću i opojnim mirisima bilja. Tamo izrađuju i u maloj
trgovini prodaju sapune, ulje i svijeće od te iste lavande. Stari
rudnik su, pak, pretvorili u prostor za odležavanje vina.

Ako želite pomirisati i okusiti pravo zaleđe Dalmacije, Morlacco
je pravo mjesto za to. Dok uživate u prirodi, kušanju vina i
domaćih proizvoda poput sira i pancete, osjetit ćete buđenje svih
osjetila.

U sklopu Morlacca otvoren je i informativno-degustacijski
centar Bura koji posjetiteljima otkriva sve tajne iskonske
dalmatinske hrane i njezina nasljeđa. Kroz nekoliko prostorija
“muzeja pod vedrim nebom” posjetiteljima pokazuju bogatstvo hrane
nastale zbog – bure. Uživajte u mariniranoj i slanoj ribi, sočnom
pršutu, šokolu, panceti i maslinovom ulju dok istražujete okuse
Dalmacije. Nakon toga, odaberite čašu crnog vina koja će
upotpuniti vaše iskustvo. Za desert, dočekuje vas raskošna ponuda
– od rogača, smokava, smokvenjaka do badema i raznih slatkih
delicija poput arancina i narančina.

Kroz sat i pol vremena vođene ture (koja stoji 40 eura po
osobi) posjetitelji će otkriti okuse, mirise i povijest
zadarskog zaleđa i podvelebitskog kraja, čiji su stanovnici
odrasli uz buru, taj hladni, jaki i moćan vjetar. Jedna od
zanimljivosti je da tura počinje u nekadašnjem rudniku boksita
gdje će se prikazivati dokumentarni film o cijeloj povijesti
rudnika, ali i ljudima i njihovog odnosa s hranom ovog područja.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest