Kultura

Od samih početaka

"Popili intrade i opet su žedni": Dokumentarni film o najpoznatijoj hrvatskoj klapi

Klapa Intrade

Dokumentarni film "Popili intrade i opet su žedni" predstavit će iz prve ruke više i manje poznate detalje o klapi Intrade, krenuvši od samih početaka

Povijest Intrada prošarana je brojnim zanimljivim pričama i dogodovštinama koje će dokumentarni film "Popili Intrade i ostali žedni" otkriti publici uz bogatstvo videomaterijala te tako približiti široj javnosti važnost klapske pjesme i fenomen ovih Zadrana. Publika će na poseban način moći zaviriti u njihov svijet kroz razgovore s Tomislavom Bralićem i svim članovima klape, autorima koji su napisali njihove najznačajnije pjesme, prijateljima, kolegama izvođačima, ali i brojnim drugim osobama iz javnog života.

Nastanak klape i svi važni događaji iz prve ruke

Dokumentarni film odvest će publiku na same početke zadarske klapske priče stavljajući je u povijesni kontekst. Na to će biti nadovezana i priča o nastanku klape Intrade u okruženju koje je dosta kasnije počelo njegovati ovu vrstu pjevanja toliko karakterističnu za Dalmaciju.

Saznati nešto iz prve ruke, od samih aktera, ima posebnu čar. Tako će u filmu biti ispričana priča započeta kada se u nekolicini članova klape Gajeta počela rađati želja za nečim novim, većim, boljim. Klapu Intrade osnovali su 1985. Zdenko Knežević, Nikica Gregov, Lovro Leutić i Ante Lozić. "Jedne večeri došli smo kod našeg Ante u njegov stan i onako uz vino, zafrkanciju, razne dogodovštine, došli smo na ideju da probamo oformiti novu klapu", pojašnjava u filmu Zdenko koji i danas pjeva u klapi Intrade. "U jednom trenutku na stolu je bila od Ljube Stipišića brošura njegovih pjesama i samo se čulo: ‘A što ne bila klapa Intrade?’”, nastavlja Zdenko i dodaje: "Ljubo Stipišić je bio pokretač, ta njegova brošura, koja se zvala 'Intrade san popi'."

Prava motivacija

Festival dalmatinskih klapa u Omišu smatra se jednim od najznačajnijih festivala dalmatinske pjesme. "Klapa = Omiš", pojasnio je Tomislav Bralić tu jednostavnu glazbenu računicu. Intrade su po osnutku, 1985. godine, osvojili 2. nagradu publike i nagradu za najbolje debitante. Tad otići u Omiš nije bilo nimalo lako, konkurencija, odnosno miljenici s dužom povijesti, bili su kvalitetni i jaki. Sam ulazak u finale smatrao se iznimnim uspjehom koji je polazio za rukom ovoj zadarskoj klapi. Na Omišu su imali 16 nastupa, zadnji je bio 2016. godine. "To je bilo sve, prvih deset godina za to smo živjeli", rekao je Tomislav koji je u Omišu imao svoj prvi nastup s klapom Intrade.

"U tom emocionalnom smislu, mislim da je Omiški festival za nas bio kao Olimp. Meni je uvijek žao što ga nismo osvojili, ali ostaju lipe uspomene", dodaje Nenad Kužat. Iako nikad kući nisu ponijeli prvu nagradu s Omiškog festivala, njihovi nastupi nisu ostali nezapamćeni. Štoviše, mnogu drže da su upravo oni promjena koju je Omiš trebao. Sam Ljubo Stipišić Delmata time ponukan napisao im je: "Kad bi od ovog časa niz vjernih zanesenjaka prestalo djelovati, čini mi se da bi naš minuli zanos pjevao i bez nas, i sa krovova i sa mora, i zajedno sa vašim glasovima, bez kojih je naš rad isprazan, orili bismo, pa makar više i ne pjevali, pa čak i ne postojali, opet bi obrade, napjevi, skladbe vaših snimki, orile akordima po valama dalmatinskim. Zašto? Jer ste jedna od rijetkih klapa legenda, a legenda ostaje, nju se sluša, cijeni, uvažava i prepričava. Vi ćete živjeti koliko i ja jer smo glazbeni blizanci: i ja i Vi smo 'Intrade'. Imamo istog ćaću!" Prava je to motivacija za nastavak glazbenog rada unatoč svim preprekama koje bi se javljale, a vrijeme je pokazalo, Ljubo Stipišić Delmata je imao pravo.

Uvijek žedni nečega boljeg

Svojim su radom Tomislav Bralić i klapa Intrade zadužili hrvatsku i inozemnu glazbeno-kulturno scenu snažno promovirajući klapsku glazbu širom svijeta te kraj iz kojeg dolaze. Dokumentarni film će obuhvatiti sva razdoblja njihove karijere – od tradicijskih a cappella pjesama do autorskih pjesama, sve albume, najvažnije koncerte, turneje u Americi, Kanadi, Australiji i Europi. Redatelj je Igor Goić, dugogodišnji prijatelj klape, montažer je Tomislav Rupić, a izvršni producenti su Zvonimir Sunara Suki i Branko Paić, direktor diskografske kuće Scardona. 

Film će svjetlo dana ugledati uskoro.

 


Reci što misliš!