Kultura

Kulturni kantun

Posjetite izložbu "Arheološko blago Cetine" u Ninu

Posjetite izložbu
Arheoloski muzej Zadar

Arheološki muzej Zadar, Muzej triljskog kraja i Muzej Cetinske krajine – Sinj pozivaju na izložbu "Arheološko blago Cetine" koja će u Muzeju ninskih starina u Ninu biti otvorena do 8. rujna 2023.

Izložba „Arheološko blago Cetine“, autorica Sanje Budić Leto i Darije Domazet, zajednička je izložba Muzeja triljskog kraja i Muzeja Cetinske krajine – Sinj.

Cilj izložbe je javnosti prezentirati nalaze koji proizlaze iz korita rijeke, a čuvaju se u fundusima muzeja u Trilju, Sinju i Splitu.

Navedeni pokretni nalazi samo su dio ‘blaga’ jer pravo bogatstvo leži u spoznajama i saznanjima o stanovnicima Cetinske krajine u kasnom brončanom i ranom željeznom dobu – Delmatima.

Izložba je podijeljena u nekoliko tema koje čine cjelinu te govore o načinu života prapovijesnih zajednica, delmatskom ratniku i sukobima s Rimom, njihovim vjerovanjima i običajima te bitnim geostrateškim odrednicama.

Eksponati su popraćeni suvremenim vizualnim pomagalima i fotorealističnim vizualizacijama koje je za potrebe izložbe izradila tvrtka Simpert iz Slavonskog Broda, temeljem rezultata podvodnih arheoloških istraživanja koja su navedeni muzeji proveli u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru.


Reci što misliš!