Kultura

najava

Na Festivalu europske kratke priče prva promocija zbirke Dalmacija Noir

Na Festivalu europske kratke priče prva promocija zbirke Dalmacija Noir

Na Festivalu europske kratke priče u Zadru najavljena je i prva promocija zbirke Dalmacija Noir, koju su objavili članovi udruge ZaPis i njihovi suradnici!

Od 14. do 18. lipnja FEKP se odvija u Zagrebu i Zadru, još jednom s najznačajnijim kratkopričašima Europe i Hrvatske.

22. izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je razumu i osjećajima, i piscima koji ih u svojim djelima tematiziraju i prepliću na umjetnički izazovan, društveno angažiran, uzbudljiv i poticajan način.

Petak, 16. lipnja
19.00
Dalmacija Noir 

Frane Herenda, Iva Pejković, Marina Vujčić, Lada Vukić

Razgovor i čitanje 

"Dalmacija nije samo plavetnilo neba i mora, blještavilo sunca i plaža, hedonizam spize i vina s opijajućim mirisima Mediterana i zvučnom kulisom cvrčaka i galebova. Dalmacija ima i svoju tamnu stranu, svoj noir, kojeg se u ovoj zbirci dohvatilo petnaest pisaca kako bi ZaPisali svoje priče u žanru koji na vidjelo iznosi i dalmatinsku crnu kroniku."

U našoj književnosti noir Dalmacija tamno je zasjala u već nekoliko iznimnih romana i knjiga priča. I u zborniku što ga kao urednica potpisuje Marina Vujčić njezini mračni portuni, groblja, neosvijetljene kalete i užareni maslinici poprišta su laži, prijevare, zločina, tjeskobe i nesretnih okolnosti. Krvnici i žrtve regrutirani su iz istog zbora autodestruktivnih i izgubljenih pojedinaca, a u trpkom proznom koktelu od netipičnih inspektora i tipičnih Dalmatinaca prepoznat ćemo note mediteranskog humora, suptilne ironije i neizbježnog dišpeta.

Moderira  Edi Matić


Reci što misliš!