Kultura

matica hrvatska

Domaća rič: 16 godina oživljavanja i čuvanja domaćih govora

Domaća rič: 16 godina oživljavanja i čuvanja domaćih govora
Iva Pejković

Ogranak Matice hrvatske u Zadru priređuje 16. po redu jezikoslovno-književni skup Domaća rič .

Skup će se održati u petak 2. i subotu 3. lipnja 2023. godine, u Svečanoj dvorani  Sveučilišta u Zadru, na adresi Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2. Početak i svečano otvaranje skupa je u petak 2. lipnja, u 9,30 sati.

Kao i do sada, skup Domaća rič bit će podijeljen na dva dijela: znanstveni i književno-umjetnički. Znanstveni prilozi obrađuju hrvatske organske idiome, dok su književni prilozi dijalektalni na temelju organskih idioma.

Održavanjem jezikoslovno-književne manifestacije Domaća rič, Ogranak Matice hrvatske u Zadru ostvaruje jedan od najvažnijih projekata svog programa.

Prvi skup Domaća rič  održan je 1994. godine. Dakle, u novim uvjetima nastalim stvaranjem samostalne i nezavisne hrvatske države.

Najprije se skup održavao svake godine, a zatim svake druge godine, što je zadržano do sada.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru skup Domaća rič priređuje s ciljem oživljavanja i čuvanja domaćih govora, kao i poticanja stvaralaštva na tim govorima, kako oni ne bi i dalje nestajali te potpuno nestali. Rezultati ovakvih nastojanja su i tiskani pripadajući zbornici radova sa skupova, te 17 rječnika mjesnih govora, koliko ih je objavljeno do sada u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Zadru. Od 2013. godine skup ima međunarodni karakter.


Reci što misliš!