Kultura

sveučilište u zadru

Znanstveno-umjetnička konferencija usmjerena djetetu i prostoru

Znanstveno-umjetnička konferencija usmjerena djetetu i prostoru
Iva Pejković

Međunarodna znanstveno-umjetnička konferencija Nova promišljanja o djetinjstvu II/Rethinking Childhood II će se održati na Sveučilištu u Zadru, 1. – 3. lipnja 2023. u organizaciji Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru i Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Mariboru.

Svečano otvorenje konferencije bit će 1. lipnja 2023. (četvrtak) u 9 sati u Multimedijalnoj dvorani (117) Novog kampusa.

Druga međunarodna znanstveno-umjetnička konferencija pod nazivom Rethinking Childhood II. usmjerena je djetetu i prostoru, djetetovoj percepciji i doživljaju prostora, utjecaju djeteta na prostor i prostora na dijete i djetinjstvo. Važnost prostora i prostornosti moguće je prepoznati u različitim društvenim i   humanističkim disciplinama (pedagogiji, psihologiji, sociologiji, filologiji, filozofiji, povijesti, antropologiji, kineziologiji, kulturnim studijima i studijima djetinjstva) i polju umjetnosti.

Preosmišljavajući kategorije prostora te ih povezujući s djetetom i djetinjstvom otvaraju se različiti uvidi u fenomene prostora i prostornosti – počevši od stvarnih (fizičkih) prostora, preko mentalnih, emocionalnih i stvaralačkih prostora djeteta do konstruiranih (društvenih) prostora djetinjstva.

Od svog rođenja, tijekom djetinjstva i adolescencije, ali i poslije čovjek se prilagođava prostoru kao što se i prostor mijenja u skladu s njim, stoga fenomene prostora koje vezujemo za dijete i djetinjstvo promatramo kao kulturne konstrukte određenog prostora i vremena. Veza djeteta (djetinjstva) i prostora uzajamna je i kompleksna, a različite istraživačke vizure zasigurno će ponuditi drugačija viđenja tog odnosa.


Reci što misliš!