Kultura

GDi for Education 2023.

Početak projekta o krškim vodama Srednje škole Delnice obilježen koncertom Hojsaka i Novosela

Početak projekta o krškim vodama Srednje škole Delnice obilježen koncertom Hojsaka i Novosela

Srednja škola Gračac jedna je od četiri najuspješnije škole koje su se istaknule na natječaju GDi for Education 2023.

Zbog kvalitete njihovog projekta „Možemo li piti vodu iz krša“ i njegovog velikog potencijala za doprinos zajednici, tvrtka GDi je odlučila podupirati njegovo provođenje donacijom drona, opreme za analizu vode i podrške naših stručnjaka u korištenju geoinformacijskih tehnologija.

Projekt prof. Ive Bralić posebno je relevantan u svjetlu trenutnog dizanja vodostaja rijeka – cilj mu je proučavanje međuodnosa čovjeka i krša u vidu hidrološko-ekoloških utjecaja. Novim setom za analizu vode će učenici smjera Tehničar zaštite prirode - rendžer već u idućim danima početi s analizama na Zrmanji, Kupi i Krnjezi te vidjeti jesu li poplave dovele do fizičkog, kemijskog i biološkog zagađenja vode na razini štetnoj za ljudsko zdravlje.

Nastavak je ovo projekta „Život u kršu“, a Srednja škola Gračac već je jednom otkrila nepravilnosti u kakvoći vode, što je dovelo do reakcije lokalnog vodovoda i izdavanjem preporuke da se ona ne koristi za piće.

Sposobnost prepoznavanja aktualnih i relevantnih problema u zajednici pokazali su i profesori ostalih pobjedničkih škola. Naime, projekt Obrtničke i tehničke škole Ogulin, koja je primila donacije i počela s projektom u travnju, također je usmjeren na borbu protiv poplava proučavanjem promjena u vodostaju Dobre i Zagorske Mrežnice uz potporu lokalnog vodovodnog i komunalnog poduzeća, dok su Hrvatske šume iskazale potporu Srednjoj školi Delnice u pronalaženju strategije borbe protiv najezde potkornjaka.

Početak programa GDi for Education 2023. u Srednjoj školi Gračac obilježili smo 17. 5. 2023. edukacijskom glazbenom radionicom koju su održali Hojsak & Novosel, dobitnici Porina i međunarodno hvaljeni hrvatski duo koji izvodi jazz&world music na tamburici i kontrabasu.