Kultura

od 18h

FA Dijaskorak iz Offenbacha i KUD-a Zadarski tanac nastupaju na Narodnom trgu u Zadru

FA Dijaskorak iz Offenbacha i KUD-a Zadarski tanac nastupaju na Narodnom trgu u Zadru

Večeras u 18 sati na Narodnom trgu u Zadru u organizaciji KUD-a Zadarski tanac održat će koncert na koji poziva sve zainteresirane za glazbu i ples na druženje.

KUD „Zadarski tanac“ osnovan je 2015. godine u svrhu očuvanja i promicanja tradicijskih vrijednosti i folklorne baštine Republike Hrvatske, osobito Zadra i Zadarske županije, čime ujedno značajno doprinosi kvalitetnijoj promociji Zadra i Zadarske županije.

Umjetnički program KUD-a čine pjesme, te izvorni i koreografirani plesovi Zadra, Ugljana, Silbe, Trogira, Splita, Međimurja i Hrvatskog zagorja. KUD je do sada u suradnji s Narodnim muzejom i Gradom Zadrom izradio komplete svečanih i pučkih zadarskih narodnih nošnji, kao i silbenske, splitske i međimurske narodne nošnje.

KUD je realizirao brojne nastupe kako u Gradu Zadru tako i u drugim gradovima naše domovine i u inozemstvu, od čega posebno ističu prošlogodišnje predstavljanje Zadarske županije na Vinkovačkim jesenima te gostovanja na folklornim festivalima u Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Njemačkoj gdje smo na 3. Susretima čuvara hrvatske etno baštine osvojili 2. mjesto u kategoriji izvornog folklora te izuzetno posjećene samostalne koncerte tijekom turističke sezone.

Posebno se ponose svojim projektom „Lijepa li si zemljo moja“ kojim se povezuju domovinska i iseljena Hrvatska tradicionalna pjesma i ples u sklopu kojeg su nam do sada u gostovanju u Zadru bili KUD-ovi iz Njemačke, Italije, SAD-a, Švicarske i Australije s kojima smo održali zajedničke koncerte.

Program se izvodi u svečanim i pučkim zadarskim narodnim nošnjama. Svečana ženska nošnja rekonstruirana je po predlošku iz druge polovice 19. st., dok je muška svečana nošnja tradicionalan tip jadranske nošnje građanskog kroja. U izradi pučkih nošnji veliku dokumentacijsku vrijedanost imali su akvareli narodnih nošnji Milice Matlas iz sredine 20. st, kopija po Nikoli Arsenoviću iz oko 1860. godine, a izrađene su nošnje muž, žena i djevojka iz Arbanasa te momak i djevojka iz Zadra.

Folklorni ansambl “Dijaskorak” iz Offenbacha, osnovan je 2014. godine i samostavio se kao udruga 2019. godine iz folklorne skupine hrvatske katoličke zajednice Offenbach. Dijaskorak okuplja trenutno 172 članova iz grada i šire okolice Offenbacha koje svoje slobodno vrijeme provode njegujući hrvatsku tradicijsku kulturu u vidu plesanja, pjevanja i sviranja. Tijekom 8 godina postojanja, stvarao se dosta velik repertoar koreografiranih hrvatskih plesova pa tako danas Dijaskoračani izvode folklorne plesove i pjesme iz cijele Hrvatske. Tijekom postojanja redovito predstavljaju hrvatsku baštinu i u domovini kao na Vinkovačkim jesenima ili na gostovanjima sa kulturno umjetničkim društvima u Hrvatskoj.