Kultura

OD 15. DO 17. SVIBNJA

ZaPis poziva na 2. Petrovo uho: književni susreti, izložba, koncert i akcija u perivoju Jarula

ZaPis poziva na 2. Petrovo uho: književni susreti, izložba, koncert i akcija u perivoju Jarula
ZaPis

Novo izdanje festivala Petrovo uho u organizaciji udruge Zadarski pisci ZaPis očekuje se od 15. do 17. svibnja na nekoliko lokacija u Zadru.

Udruga Zadarski pisci ZaPis prošlog proljeća pokrenula je festival književnosti Petrovo uho, koji je uz goste Dariju Žilić i Ante Zlatka Stolicu imao i zanimljivu umjetničku akciju. 

U suradnji sa Školom primjenjene umjetnosti i dizajna Zadar oslikana je klupa u perivoju Jarula, a danas, godinu dana od akcije, ponosno i što je najvažnije - neoštećeno stoji na istom mjestu. 

Novo izdanje festivala očekuje se od 15. do 17. svibnja na nekoliko lokacija u Zadru.

Samo otvorenje festivala bit će u ponedjeljak 15. svibnja poslijepodne na terasi Brloga, pogona za proizvodnju craft pive koje je već neko vrijeme i omiljeno okupljalište brojnih zadarskih umjetnika, craftera, pjesnika i glazbenika. Tu će se održati pop up izložba book markera Ane Padovan, promocija pjesnika Marka Silova, a sve će začiniti nastup Roberta Vodanovića Čopora i Marija Padelina.

Dan kasnije, u utorak, na prijepodnevnoj "kavi" u ogranku GKZD Grad u Kneževoj palači održat će se zanimljiv susret s voditeljicama kluba čitatelja u Zadru, Mirtom Boban i Slavicom Kovač.

Od 18 sati povratak u Brlog i malo tematsko druženje s udrugom Ludens, studentima koji su pokrenuli književna događanja u Zadru. 

Od 20 sati Late night Talk show oceana, mora i čempresa u Guma baru!

Domaćin Želimir Periš, povodom objave svoje nove knjige "Gracija od čempresa" ugostit će Kristiana Novaka i Juditu Franković Brdar pa s njima prodivaniti o svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju u svojim karijerama, te podijeliti svoja iskustva iz svijeta umjetnosti. Saznat ćemo što se događa iza kulisa spisateljske i glumačke profesije, što se više voli: knjiga ili film i koju stranu gosti zauzimaju u sukobu simbola Gracije i Čempresa ili definicija oceana i mora.

Kristian Novak, književnik je i jezikoslovac, karatist i zborski pjevač. Autor je bezvremenskih romana koji su redefinirali i revitalizirali popularnost hrvatske književnosti: "Črna mati zemla" iz 2013. i "Ciganin, ali najljepši" iz 2016. Nakon duge pauze, ove godine vraća se s novim romanom o kojem će posjetitelji možda imati priliku čuti riječ ili dvije.

Judita Franković Brdar, kazališna je i filmska glumica, zvijezda filmova i serija: "Sonja i bik", "Izbrisana", "Počivali u miru", još uvijek je se može gledati na velikom platnu u filmovima: "Dnevnik Pauline P." i "Punim plućima". Nezaboravne su njene uloge u kazalištu: "Titon", "Važnije polovice", "Mjesec dana na selu", "Potpuni stranci", te nedavna premijera u kojoj je utjelovila naslovnu junakinju Yermu u drami Federica Garcíje Lorce.

Želimir Periš, domaći je spisatelj, autor "Mladenke kostonoge" iz 2020. godine, romana čija je čitanost i popularnost slomila autora pa se javnosti iskupljuje s novom knjigom "Gracija od čempresa", a posjetitelji će kao poseban čin ljupkosti i milosti (tj. gracije) imati priliku kupiti istu knjigu.

Večer plovi na valovima nakladničke kuće OceanMore, a izvodi se u programu književnog festivala Petrovo uho u organizaciji Zadarskih pisaca.

U srijedu prijepodne u perivoju Jarula održat će se mala književna akcija pod nazivom "Ostavi rečenicu, dvije, tri!". ZaPis poziva Zadrane na prikupljanje omiljenih stihova i citata koje će u suradnji sa Školom primjenjene umjetnosti i dizajna ''izložiti'' na kolaž-panou nakon festivala.

U ogranku Grad u 18 sati održat će se predstavljanje knjige Optimist oko Zadra koja je dobila svoj prijevod na engleski jezik. 

Iza ove fantastične slikovnice stoji autorski tim Mirjana Mrkela, Marin Franić i Frane Herenda. 25 pjesmica te isto toliko šarmantnih ilustracija obuhvaća 25 zadarskih pojmova i lokacija.

ZaPis ove godine ima i jako zanimljiv projekt uz podršku Grada Zadra i Zadarske županije - rade na zbirci koja je svojevrsni dalmatinski noir, okupili su nekoliko poznatih autora i bave se mračnom stranom Mediterana, njegovim problematičnim "točkama", udaljenim od lijepih fotografija zalaska sunca, a zbirku uređuje Marina Vujčić


Reci što misliš!