Kultura

Filmski kutak

ZagrebDox: Film iz garaže o glazbi koja je išla protiv ''struje''

ZagrebDox: Film iz garaže o glazbi koja je išla protiv ''struje''
FaH/Lana SLIVAR DOMINIĆ

ZagrebDox u programu Glazbeni globus premijerno predstavlja i hrvatski film "Iz sve snage", o glazbi s kraja 80-ih i početka 90-ih koja je bila antipod tadašnjoj mainstream sceni, a za koji njegov autor Dimitar Dimitrovski Diba kaže da je došao doslovno iz garaže.

- Željeli smo pokriti cijelu tu 'fiju-briju' scenu, što nije ništa spektakularno, vjerojatno je hrpa ljudi htjela tako nešto napraviti, ali se jednostavno nisu usudili. Mi smo uletjeli grlom u jagode bez ikakvog budžeta, doslovno iz garaže, a tek kad smo počeli raditi shvatili smo u što smo se uvalili, rekao je Dimitrovski za Hinu.

 

Film podsjeća na vrijeme u kojem se, na izdisaju 'novog vala', stvarala underground glazbena scena, razne podvrste post art rocka i new wavea, za koju diskografske kuće nisu bile zainteresirane. 

Stvari su se počele mijenjati kada je Zdenko Franjić, tada zaposlen u Narodne banci Hrvatske, iz čiste ljubavi prema glazbi odlučio pokrenuti nezavisnu izdavačku etiketu, kulminacija koje je bila prijelomna vinil kompilacija "Bombardiranje New Yorka".

 

Sada kada je film gotov ispada da je zabavan i dobar, dobili smo izjave svih tih ljudi, od Gorana Bareta, Hladnog piva i Urbana, koje, iako se oni često pojavljuju na televiziji, tamo ne mogu čuti.

Film daje i prostor ljudima iza scene, poput Denikena koji je producirao većinu danas antologijskih ploča ili Aleksandra Dragaša kojeg svi znaju kao rock kritičara, no objavljivao je i albume Majki, Hladnog piva, Overflowa. 

 

- Pokušali smo napraviti presjek svih tih bendova koji su ostavili nekakav trag, neki su čak i u Europi nešto napravili, a neki su danas mainstream, pa sviraju i u zagrebačkoj Areni, rekao je.

Tadašnje grupe svojom su glazbom, stavovima i stilom kontrirali tada prevladavajućim strujanjima u glazbi, ali i sustavu, a redatelj kaže da oni sami nisu bili svjesni koliki će imati značaj.

 

- Čitav taj pokret je pripadao alternativnom žanru pa su kroz Radio 101 i druge slične medije uspjeli postati nekakav antipod svemu ostalom što se tada događalo, ustvrdio je.

 

Film obiluje arhivskim, rijetko viđenim materijalima, od kojih su mnogi amaterski, snimani u zagrebačkim klubovima Đuro, Kulušić i drugdje, a sada su sada restaurirani.

Dimitrovski napominje da to nije nužno nostalgičarski film jer je ta scena živa i danas, a tadašnji glazbenici  postali su dio današnje kulture - Majke su nedavno rasprodale Dom sportova, Hladno pivo su imali dva koncerta u Domu sportova, Urban će svirati u Areni.

 

Autor se videoprodukcijom bavi više od 20 godina, radi na televiziji kao videomontažer, autor je i režiser brojnih videospotova za razne rock bendove poput Kojota, Grette, Markiza.

Film "Iz sve snage", koji mu je prvi samostalni autorski uradak, prikazat će se u četvrtak, 30. ožujka i u subotu, 1. travnja.

 

Ove godine ponovno vraćeni program Glazbeni globus, u okviru kojega se taj film, donosi još pet glazbenih filmova.

To su "Bella Ciao" o porijeklu slavne pjesme koja je desetljećima simbol borbe protiv nepravde, "Nothing Compares" koji prati uspon i pad Sinéad OʼConnor, "Sirene" o mladoj gitaristici trash metal benda koja živi na periferiji Bejruta, "Sjeverna kružna cesta", koji kroz autentičnu irsku glazbu otkriva slojeve i slojeve Dublina i "Mali 70" koji spaja suvremene njemačke glazbenike s afričkim big band majstorima.


Reci što misliš!