Kultura

Foto utorak ovaj mjesec u petak

Davor Konjikušić predstavlja fotografski arhiv UNWANTED IMAGES

Davor Konjikušić predstavlja fotografski arhiv UNWANTED IMAGES
Press

U ožujku se nastavlja diskurzivni program Foto utorak u Fotoklubu Split, i to ovaj put izvanredno u petak, 31. ožujka u 19 sati. U goste stiže fotograf Davor Konjikušić koji će tom prilikom predstaviti iznimno zanimljiv projekt stvaranja fotografskog arhiva UNWANTED IMAGES.

Riječ je o projektu koji se izravno nadovezuje i nadopunjuje na Konjikušićevo prethodno istraživanje jugoslavenske partizanske fotografije, koje je 2019. godine objavljeno u knjizi ‘’Crveno svjetlo: Jugoslavenska partizanska fotografija 1941. – 1945.’’ Knjiga je doživjela dva izdanja na hrvatskom jeziku, a Jutarnji list uvrstio ju je među 50 najboljih izdanja te godine. Godinu dana kasnije izašao je njemački prijevod, a prošle godine i engleski prijevod za njemačkog izdavača Deutscher Kunstverlag / De Greuyter.

Fotografski arhiv UNWANTED IMAGES svojevrstan je nastavak rada na ovu temu, a zbirka je po prvi put javnosti predstavljena krajem prošle godine. U okviru predavanja i predstavljanja arhiva ‘’neželjenih fotografija’’ autor će govoriti o problemima u prikupljanju i valorizaciji građe koja je nakon Domovinskog rata i devedesetih postala zanemarena, ignorirana i odbačena – u prvom redu zbog svoje ideološke nepodobnosti u novonastalom političkom okruženju. Također, na predavanju će biti prikazane i neke od zbirki fotografija koje će po prvi put ugledati svjetlo dana, upravo zahvaljujući projektu UNWANTED IMAGES. Ono što će splitskoj publici bit posebno zanimljivo, jest predstavljanje nove građe dvaju doajena dalmatinske fotografije – Živka Gatina, prvog fotoreportera Slobodne Dalmacije i snimatelja Slavka Zalara.

Davor Konjikušić rođen je 1979. u Zenici, Bosna i Hercegovina. Za vrijeme studija na Fakultetu političkih znanosti 2009. godine upisuje preddiplomski studij filmskog i TV snimanja na Akademiji dramske umjetnosti, nakon čega upisuje i diplomski studij snimanja – usmjerenje fotografija, te uspješno diplomira 2014. godine. Od 2018. godine primljen je u suradničkom zvanju asistenta na Akademiju dramske umjetnosti te je trenutno zaposlen kao umjetnički asistent.  Autor je i snimatelj nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova. Dvostruki je dobitnik prve nagrade festivala Rovinj Photodays (2013. i 2016.) u kategoriji profesionalnog koncepta, dobitnik je nagrade Ex Aequo na Slavonskom bijenalu 2017. godine, a bio je i finalist Nagrade Radoslav Putar 2018. ua najboljeg mladog hrvatskog umjetnika. Autor je fotografske knjige Naša kuća (Ured za fotografiju 2019.), te zajedno s književnicom Dubravkom Ugrešić knjige Tu nema ničega (Multimedijalni institut 2020.) i  Crveno Svjetlo koja je u izdanju De Greuyter/Deutscher Kunstverlag 2021. godine prevedena na njemački i engleski jezik. 

Izlagao je na dvadeset samostalnih izložbi i na nekoliko desetaka skupnih uključujući fotografski festival Ler Recontres De La Photographie u Arlesu, Francuska, te u okviru izložbe Nagrada za suvremenu hrvatsku umjetnost T-HT@MSU. Redovito sudjeluje na konferencijama, rezidencijama i  radionicama. 

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita te je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.


Reci što misliš!