Kultura

20. ožujka

Povodom manifestacije ''Zadar čita'' predavanje i izložba u Znanstvenoj knjižnici o Molièreu

Povodom manifestacije ''Zadar čita'' predavanje i izložba u Znanstvenoj knjižnici o Molièreu
Mladen Malik

Znanstvena knjižnica Zadar priredila je novo predavanje, ovaj put kao dio manifestacije ''Zadar čita'' 2023. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 20. ožujka, s početkom u 11 sati.

Znanstvena knjižnica Zadar na manifestaciji ''Zadar čita'' sudjeluje predavanjem i izložbom.

Predavanje ''Univerzalnost Molièreove komike i njezina hrvatska recepcija'' održat će izv. prof. dr. sc. Mirna Sindičić Sabljo (Odjel za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru) i prof. dr. sc. Divna Mrdeža Antonina (Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru) u ponedjeljak, 20. ožujka u 11 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar.


Osnovna intencija francuskoga komediografa Jean-Baptistea Poquelina, poznatijeg pod imenom Molière, bila je nasmijati i zabaviti (parišku) publiku koja je pripadala različitim slojevima francuskoga društva druge polovice 17. stoljeća.

U tekstovima je progovarao o temama koje su u društvu njegova vremena izazivale prijepore, primjerice, o licemjerju, snobizmu, lažnoj pobožnosti, hipohondriji, škrtosti, dogovorenim brakovima, obrazovanju djevojaka itd.

 

Publiku je nasmijavao izvrgavajući poruzi sve one koji su bili u neskladu s društvenim normama onoga vremena.

Unatoč izrazitoj upisanosti u društvenu realnost 17. stoljeća, njegove se komedije kontinuirano uprizoruju na pozornicama diljem svijeta već četiri stoljeća te izazivaju smijeh publike koja živi u različitim povijesnim, društvenim i kulturnim kontekstima.

 

Tijekom trajanja manifestacije organizirana je izložba Humoristične novine i časopisi u Dalmaciji s naglaskom na Zadar.

Izložbu možete pogledati u Odjelu rada s korisnicima / Informacijskoj službi Znanstvene knjižnice u radnom vremenu Knjižnice od 7:00 do 21:00 i subotom od 7:00 do 13:00 sati.


Riječ je o iznimno zanimljivoj građi koja je u službi očuvanja zadarske kulturne baštine.

Humoristične novine i časopisi datiraju iz 19. i prve polovice 20. stoljeća, a nešto manji broj naslova i kasnije.

Humoristično-satirična komponenta novina i časopisa jasno ocrtava prilike kako u Dalmaciji, tako i u Zadru koji je u međuratnom razdoblju bio pod Italijom.


Reci što misliš!