Kultura

O prehrani

U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice održana dva predavanja o prehrani

U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice održana dva predavanja o prehrani
Znanstvena knjižnica Zadar/Facebook

U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u petak 17. veljače 2023., s početkom u 18:00 sati, održana su dva zanimljiva predavanja.

Prvo predavanje pod naslovom ''Kukci u kuhinji'' održao je prof.dr.sc. Valerije Vrček, hrvatski kemičar, redoviti profesor i predstojnik Zavoda za organsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu.

Jučer u Znanstvenoj knjižnici održana dva zanimljiva predavanja o prehrani u Znanstvenoj knjižnici održana dva zanimljiva predavanja o prehrani

- Kukci na tanjuru možda nisu poslastica, ali jesu ideološka ponuda kojom se, eto, hrane prekobrojni ljudi i čuva okoliš. Hrana budućnosti u obliku člankonožaca vrsta je prehrambenog avanturizma, derivat je veganskog utjecaja i zelenog moraliziranja.

- Ljudi imaju pravo prepoznati i odbiti takvu kulinarsku agendu, koja je začinjena brigom za planet, strahom od populacijske bombe i prijetnjom klimatskoga sloma. Konzumiranje kukaca pripada slobodi izbora i nutritivnoj znatiželji, ali je potrebno spriječiti da svi budu primorani sudjelovati u takvoj gozbi, navodi prof. dr.sc. Valerije Vrček.

O industrijskim prehrambenim proizvodima i o neželjenim sastojcima koji nam narušavaju zdravlje te o mudrim prehrambenim izborima govorila je nutricionistkinja Anita Šupe, autorica bestselera „Istine i laži o hrani“ te autorica prve hrvatske LCHF kuharice.


Reci što misliš!