Kultura

petak, 27. siječnja

Muzej antičkog stakla najavio brojna događanja za Noć muzeja uz stručno vodstvo i nagrade za posjetitelje

Muzej antičkog stakla najavio brojna događanja za Noć muzeja uz stručno vodstvo i nagrade za posjetitelje
Dino Stanin/PIXSELL

Bogat program pripremio je Muzej antičkog stakla u Zadru povodom ovogodišnje 18. Noći muzeja. Manifestacija će se ove godine održati u petak, 27. siječnja 2023. s početkom u 18 sati, a trajati će sve do 01:00 sat iza ponoći.

Ulaz u muzej je slobodan.

Parafrazirajući temu Hrvatskog muzejskog društva pozvali smo sve građane grada Zadra, okolice i sve one koji su u mogućnosti posjetiti Muzej antičkog stakla u Zadru u siječnju 2023. godine da nam donesu neki stakleni predmet i na taj način sudjeluju u muzejskoj akciji “Vi ste nam važni!”, a koja će rezultirati izložbom “Zadar voli staklo”. Ovom se akcijom zahvaljujemo posjetiteljima Muzeja antičkog stakla u Zadru koji nas godinama prate, stavljajući ih u prvi plan da sami aktivno sudjeluju u stvaranju muzejske izložbe.

Autorica akcije i izložbe je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica.

0f50854baf5880f6e4527cd6dc064250.jpg?v=2Također, posjetitelji još mogu vidjeti i aktualnu izložbu „Sjaja i boja: Oblikovanje stakla u 19. stoljeću“ – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt te MIniMas izložbu iz ciklusa malih didaktičko-informativnih izložbi.

Budući da se u Muzeju antičkog stakla u Zadru uz stalni postav nalazi i specijalizirana staklarska demo radionica, ove godine će posjetiteljima izradu replika antičkog stakla demonstrirati muzejski staklopuhač Marko Štefanac uz asistenciju staklopuhača Bojana Podhraškog.

Novost ove godine su projekcije dokumentarnih filmova „Eksperimentalna arheologija“ i „Staklene perle – izrada na plameniku“ koje će posjetitelji moći vidjeti na ekranima ispred same radionice i u uvodnoj dvorani Muzeja.

Također,  tu su i demonstracije izrade staklenih predmeta na plameniku koje će izvoditi muzejska staklopuhačica Antonija Gospić i demonstracije izrade malih minijaturnih bočica od borosilikatnog stakla koje će posjetiteljima demonstrirati muzejska restauratorica  Ivana Matković.

Za naše najmlađe posjetitelje organizirali smo edukativni kutak na prvom katu Muzeja, gdje će djeca raznih uzrasta moći sudjelovati u radionicama pod nazivom „Muzejske mozgalice“. Tu se nalazi i novi interaktivni stol na kojem će djeca moći rješavati razne kvizove, igrati igrice, gledati filmove i na taj način naučiti mnoge zanimljive podatke o samom Muzeju i stalnom postavu.

Za sve zainteresirane posjetitelje ove godine organiziramo stručno vodstvo stalnim postavom koje će se održavati svakih sat vremena počevši od 19,00 pa do 22,00 sata.

Posjetitelji tradicionalno imaju priliku osvojiti jednu od 10 bogatih nagrada koje se kriju među gratis ulaznicama koje će se dijeliti na ulazu u Muzej.

Sve posjetitelje očekuje popust od 20% na cjelokupnu ponudu suvenira i publikacija


Reci što misliš!

  Vezane vijesti