Kultura

utorak, 13. prosinca

Desničini susreti 2022.: Budućnost nasljeđa Kule Jankovića u Islamu Grčkom

Desničini susreti 2022.: Budućnost nasljeđa Kule Jankovića u Islamu Grčkom
Joe Bing

Okrugli stol Budućnost nasljeđa Kule Jankovića u Islamu Grčkom održat će se u Zagrebu u Vijećnici Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3 u utorak, 13. prosinca 2022.

Program društveno-humanističkih i kulturoloških istraživanja Desničini susreti od svog je osnutka u Zavodu za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1989. godine simbolički, a od obnove svojih inicijativa i djelatnosti 2005. godine i radno umrežen u inicijative i djelatnosti glede obnove i revitalizacije Kule Janković u Islamu Grčkom kod Zadra, posjeda obitelji pisca Vladana Desnice (Zadar, 17. rujna 1905. – Zagreb, 4. ožujka 1967.).

Od 2006. godine, kada je na inicijativu piščevih potomaka i njihovih obitelji utemeljeno Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi (kratki naziv: Kula Jankovića), suradnja Programa Desničinih susreta i spomenute udruge ostvaruje se u mnoštvu različitih sadržaja. O tome svjedoči brojne obavijesti koje su dostupne na sljedećim mrežnim stranicama i ovdje.

Zbog svojih ekoambijentalnih te slojevitih povijesnih i kulturnih vrijednosti, kompleks Kula Stojana Jankovića i crkva sv. Đurđa prepoznati su kao kulturno dobro i uvršteni na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske (Z-2805).

Prošlogodišnji Desničini susreti, posvećeni temi, „(Ne)poznati Desnica i književne ostavštine u baštinskoj perspektivi: primjeri dobre prakse“ bili su povod dr. sc. Tatjani Škarić-Jurić, piščevoj unuci, da u suradnji sa članovima spomenute udruge napiše sadržajan, analitički i problemski fokusiran članak „Udruga ˝Kula Jankovića˝ – iskustva prvih šesnaest godina (2006.-2022.)“, koji Vam dostavljamo u privitku. Dostavljamo Vam i sažetu obavijest o ekoambijentu te nepokretnoj i pokretnoj baštini Kule Jankovića, koja je dostupna na linku.

Na temelju spomenutog članka Pripremni odbor Desničinih susreta 2022., koji, pored spomenutih, čine predstavnici  ICARUSA Hrvatska te Srpskoga kulturnog društva „Prosvjeta“ odlučio je organizirati okrugli stol otvoren svim dosada involviranim akterima u vezi s Kulom Jankovića i Desničinim susretima.

On je otvoren i svima onima koji imaju ili bi mogli imati potrebe ili interesa doprinijeti ili izravno ući u srednjoročno i dugoročno orijentirane javno-privatne ili privatno-privatne projekte u Kuli Janković, a u funkciji dugoročno projicirane strategije održivog razvoja Kule Jankovića u lokalnom, subregionalnom/regionalnom, nacionalnom i međunarodnom obzorju.

Podsjećamo, Kula Jankovića je lokalitet s kulturnim (dis)kontinuitetima od prapovijesti do suvremenog doba, ekoambijent iznimne vrijednosti, u neposrednoj blizini Zadra (17 km), zadarske zračne luke (10 km) i autoceste (2 km), a nalazi se na uzvisini pogledom otvorenoj i prema zadarskom otočju i prema Novigradskom moru.

Njezina je kulturna baština personalizirana u nizu osobnosti među kojima se ističu u pučkoj epici legendarni serdar, mletački il cavaliere di San Marco, Stojan Janković (Kaštel Žegarski, 1636. – Tomislavgrad, 23. kolovoza 1687.) i moderni književni klasik kako u hrvatskoj tako i srpskoj književnosti Vladan Desnica (Zadar, 17. rujna 1905. – Zagreb, 4. ožujka 1967.).

Pripremni odbor Desničinih susreta 2022. dijeli mišljenje Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi da se budući privatno-javni i, eventualno, privatno-privatni projekti trebaju prije svega odnositi na područja kulture, visokog obrazovanja, održivog razvoja i turizma. Cilj je da ti programi osiguraju najbolji vid korištenja ovog kulturnog dobra, a ujedno daju dugotrajnu perspektivu unapređivanja i održavanja fizičkog integriteta njegovih građevinskih i parkovnih površina.

- Pozivamo sve zainteresirane ustanove i pojedince koji se osjećaju pozvanima da javno priopće svoja iskustva i iznesu prijedloge koji bi mogli doprinijeti dugoročno održivom razvoju Kule Janković da sudjeluju u radu ovoga okruglog stola, osobnom nazočnošću u Vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3) ili virtualno, koristeći ovaj link.

Ako ste zainteresirani uključiti se u raspravu koristeći teams platformu, molimo Vas da se najkasnije do ponedjeljka, 12. prosinca t.g., do 12 sati, javite na jednu od supredsjedateljskih adresa da biste mogli dobiti ''Meeting ID“ i „Passcode“.

Uvodna izlaganja pripremili su dr. sc. Tatjana Škarić-Jurić, znanstvena savjetnica, dr. sc. Darko Babić, izv. prof. (Katedra za muzeologiju Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti), dr. sc. Vlatka Lemić, nasl. doc., predsjednica ICARUS-a Hrvatska i dr. sc. Marko Šarić, doc. (Odsjek za povijest). 

U skladu s tradicijom Desničinih susreta priopćenja u raspravi, pretvorena u članke ili druge vrste priloga, bit će objavljena u Zborniku Desničinih susreta 2022. sljedeće kalendarske godine.

Supredsjedatelji Desničinih susreta 2022. su dr. sc. Drago Roksandić, professor emeritus, voditelj Programa Desničini susreti Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije, dr. sc. Tatjana Škarić-Jurić, znanstvena savjetnica u trajnom izboru, i dr. sc. Vlatka Lemić, arhivska savjetnica, voditeljica Središnjeg ureda za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu. Sve troje su spremni dati Vam dodatne obavijesti.

Molimo Vas, inicijalno nas kontaktirati e-mailom: roksandic1948@gmail.com, tsjuric@gmail.com i vlemic@unizg.hr

Prijave se mogu slati na sve ili bilo koju od ovih adresa.


Reci što misliš!