Kultura

u Tallinnu

Pelikan Filipa Herakovića osvojio posebnu nagradu žirija festivala Black Nights

Pelikan Filipa Herakovića osvojio posebnu nagradu žirija festivala Black Nights
Erlend Štaub

Dugometražni igrani prvijenac Filipa Herakovića, Pelikan, osvojio je posebnu nagradu žirija natjecateljskog programa debitantskih filmova (First Feature Competition), a redatelju je nagrada uručena na svečanosti u subotu, 26. studenog

Ovogodišnje, 26. izdanje Filmskog festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF) održalo se od 11. do 27. studenog. 

Uz Pelikana se u sekciji First Feature Competition natjecalo 18 filmova za nagradu od 5.000 eura koju je dodijelio National Geographic te dvije posebne nagrade stručnog žirija u sastavu: redatelj Sebastian Meise (Austrija), producentica Pippa Cross (Velika Britanija), glumica Therese Malvar (Filipini), producent Jean des Forêts (Francuska) i scenarist Michael Idov (SAD). . 

Redatelj Filip Heraković preuzeo je posebnu nagradu žirija na svečanoj dodjeli održanoj u Tallinnu, 26. studenog. 

57ecf5d7f588067b463d6023175d392c.jpg?v=2"Posebno je iskustvo imati premijeru prvog filma na međunarodnom festivalu poput ovog u Tallinnu, koji nam je omogućio najbolji prvi susret s publikom koji smo mogli zamisliti. Nagrada je stigla samo kao potvrda pozitivnog prijema našeg filma kod publike, ali i sjajnog i predanog rada svih uključenih u stvaranje Pelikana," rekao je nakon dodjele Heraković. 

Producentica filma Tamara Babun, vlasnica zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly kratko je rekla: "Veliko je veselje bilo vidjeti Filipa Herakovića na pozornici Tallinn Black Nights Film Festivala, ponosni smo i na njega i na cijelu fenomenalnu ekipu filma. Nagrade gode, mada im se nikad ne nadamo, naše je najveće veselje u susretu s publikom. Posjet Tallinnu i susret s estonskom i međunarodnom publikom potvrdio nam je da Pelikan zaista leti." Njen kolega i producent filma Matija Drniković je dodao: "Dobivena nagrada dodatno je oplemenila sudjelovanje filma na festivalu u Tallinnu. Drago nam je bilo doživjeti da film odlično komunicira s publikom. Priča o golmanu Josipu puno je veća od nogometa i ostavlja gorko-slatki okus u ustima s kojim se iznimno lako identificirati."

Samo dan nakon što je film osvojio ovu nagradu, u nedjelju 27. studenog, Pelikan je premijerno prikazan i regionalnoj publici u Beogradu. Tamo se prikazuje kao dio programa Hrabri Balkan u sklopu Festivala autorskog filma te se natječe za nagradu “Najhrabriji film Balkana“.


Reci što misliš!