Kultura

28. studenog

U Kneževoj palači izložba o kultnoj tvornici Jadral

U Kneževoj palači izložba o kultnoj tvornici Jadral
NMZ

Izložba Jadral: neostvarena tvornica bit će otvorena u ponedjeljak, 28. studenog 2022. godine u Edukativnoj dvorani Kneževe palače s početkom u 19 sati

Tvornica Jadral za preradu boksitne rude u glinicu, u pogon je puštena 1977. godine, a prostirala se na teritoriju od 35 hektara na visoravni iznad grada Obrovca. Zbog niza propusta pri koncepciji projekta, tvornica je prestala s radom već četiri godine nakon otvorenja.

Izložba Jadral: neostvarena tvornica prikazom fotografija, videa i novinskih članaka čini vizualni narativ koji prati povijest tvornice od same ideje i izgradnje do konačna propadanja. Život je ovog prostora opisan fotografijama Ante Brkana snimljenima za potrebe Narodnog lista koji u razdoblju izgradnje, objavom niza reportaža, aktivno prati i pohvaljuje nastanak impozantnog tvorničkog pogona nadomak Obrovca. Prebrzo zanemareni i neiskorišteni pogoni, kao i okolni prostor, od obustave proizvodnje do danas ostaju velikim dijelom oblikovani prirodnim procesima i organizirani poput arheološkog parka skulptura - scenografije s ostacima industrijskih građevina.

Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca.

Autor izložbe: Ante Orlović

Kustosica izložbe: Nevena Štokić

Realizacija: SF:ius u suradnji s Narodnim muzejom Zadar


Reci što misliš!