Kultura

9. prosinca

"Plodna voda" Marine Vujčić premijerno u HNK-u Zagreb

Milan Šabić/PIXSELL

Dramski tekst "Plodna voda" suvremene hrvatske spisateljice Marine Vujčić, nagrađen 2020. godine prvom Nagradom Marin Držić za najbolje dramsko djelo, bit će praizveden u petak, 9. prosinca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u režiji Nenni Delmestre.

Novi dramski tekst suvremene hrvatske spisateljice Marine Vujčić bavi se aktualnom temom majčinstva koja je u našemu društvu često na meti kontroverznih svjetonazorskih stavova.

Radnja je smještena u distopijski močvarni krajolik u kojemu vlada izrazit i konstantan pritisak onih zaduženih za provođenje natalitetne politike, po mnogočemu nalikujući mnogim suvremenim društvima. Mjesto zbivanja je poluilegalna klinika za očuvanje trudnoće, izolirana od ostatka svijeta u kojoj se susreću osobe vrlo različitih želja i ideja o intimnu ispunjenju, sreći i smislu života.

U središtu događanja su dvije žene, Nora (Jadranka Đokić) koja ne želi imati dijete smatrajući kako bi joj rođenje bebe poremetilo život i uvjetovalo gubitak autonomije, i Eva (Ana Begić Tahiri), kojoj život bez djeteta nema nikakva smisla, pa pokušava realizirati svoju želju jednim poprilično neuobičajenim rješenjem. Treća žena, Flora (Luca Anić), žrtva je nasilja koje nad njom vrši njezin suprug, dok je četvrta zatočena sve dok ne prođe termin za nasilni prekid trudnoće.

Muški likovi različito reagiraju na probleme svojih partnerica, pokušavajući nametnuti i ostvariti svoje želje i stavove.

"Plodna voda" zalaže se za čudesnost i radost majčinstva, ali i za pravo na zbunjenost, strah, nelagodu, sreću, očaj, blaženstvo, preobražaj, ljubav ili neljubav, slobodu, otpor – na sve ono što se jednoj ženi u glavi i srcu može dogoditi dok postaje ili ne postaje majkom, rekla je autorica Marina Vujčić. Zalaže se za društvo u kojemu žena nije tek kućanski aparat koji proizvodi potomke i obroke za obitelj, za autonomiju nad vlastitim tijelom i sudbinom, za sve verzije plodnosti koje mogu dati smisao nečijem postojanju i autentičnost kao ljudsko i žensko pravo, dodala je.

Veliki glumački ansambl još čine Iva Jerković, Igor Kovač, Luka Dragić, Ivan Colarić, Goran Grgić, Mirta Zečević, Alen Šalinović, Silvio Vovk, Filip Vidović, Jelena Otašević Babić, Tesa Litvan, Dora Lipovčan, Gloria Dubelj, Iva Šimić Šakoronja, Ivana Boban i Marin Stević.

"Plodnu vodu" na scenu zagrebačkog HNK-a postavlja Nenni Delmestre. Za scenografiju, izbor glazbe i oblikovanje zvuka zadužena je Lina Vengoechea, kostimografkinja je Barbara Bourek, scenski pokret oblikuje Zrinka Lukćec Kiko, svjetlo Branimir Bokan, a video Ivan Marušić Klif.


Reci što misliš!