Kultura

#video

Na kavi s glumcima: HNK Zadar na scenu postavlja Molierovog Umišljenog bolesnika

Na kavi s glumcima: HNK Zadar na scenu postavlja Molierovog Umišljenog bolesnika

Ususret prvoj ovosezonskoj premijeri i 400.obljetnici rođenja velikog francuskog komediografa Jean Baptiste Moliera, Hrvatsko narodno kazalište Zadar je organiziralo susret s mladima - "Kava s glumcima".

Lijep je to projekt zadarskog kazališta koje se na ležeran, neformalan način približava mladoj publici, a sudionici su bili na pozornici koja već poprima obrise za premijeru predstave, portreta jedne obitelji čija je "Glava" spremna na sve samo kako bi zbog svoje opsesije zdravljem došla do cilja. 

"Kava s glumcima" okupila je studente Sveučilišta u Zadru, učenike Primjenjene škole umjetnosti i dizajna Zadar, scenografe s prof. Bojanom Vukojević, a bili su tu i učenici klasične gimnazije s prof. Damirom Sikirićem, prof. Silvija Šango s učenicima iz Obrtničke škole, i učenici iz Gimnazije Juraj Baraković.

Posebna zahvala modnom brandu BITEMYSTYLE za outfit moderatorice i trgovini Tiramol u Zadru, City gallerija, gdje možete pronaći brojne hrvatske brendove

#tiramol.hr

#bitemystyle1

Moderatorica "Kave s glumcima," novinarka i spisateljica Iva Pejković, u uvodnom je dijelu porazgovarala s profesoricama sa Sveučilišta u Zadru, Mirnom Sindičić Sabljo i Anom Gospić Županović. Nedavno je na zadarskom Sveučilištu organiziran veliki međunarodni skup posvećen životu i djelu Moliera, a uskoro se očekuje i zbornik radova s istog.

Čuli smo od profesorica kako je Moliere živio i stvarao, kako je imao svoju kazališnu grupu i za kralja radio predstave i balete, kako je postao kazališni poduzetnik a njegova djela kontinuirano se izvode na pozornicama diljem svijeta, uvijek svježa za redateljska čitanja, i omiljena glumcima i publici. Naglašeno je kako je to zbog univerzalnih moralnih i društvenih pitanja kojima se Moliere bavio u 17. stoljeću, ali aktualna su i dan danas.

U Hrvatskoj je zapažena predstava Škrtac, u režiji Olivera Frljića, pa se glumac Alen Liverić koji će sada utjeloviti Umišljenog bolesnika Argana prisjetio kako je za njega to bilo nezaboravno iskustvo i uzburkalo je "duhove".

Naime, kako je pojasnio Liverić, Frljić je tada postavio scenu u brodogradilište 3. maj, te iskritizirao političku situaciju, konkretno HDZ i sva Sanaderova ''lažna obećanja'', te je nakon pete izvedbe predstava skinuta s repertoara. 

Za sebe kao glumca kaže da je najvažnije da se u procesu rada na predstavi poveže s ekipom i redateljem, ali i da se dobro zabavi, te bude maksimalno iskren i zaigran, jer to publika zna prepoznati i nagraditi.

Povela se rasprava i o tome kako se danas kazalište može natjecati za pažnju mladih u poplavi moderne tehnologije i streaming servisa.

Vinko Radovčić približio nam je priču o Arganu i tome kako je itekako u korespodenciji s vremenom pandemije u kojem živimo kada se nikada više nije govorilo o bolesti i zdravlju. Osvrnuo se i na projekt Lektire na sceni.

Danijela Evđenić u predstavi igra kćer vječno bolesnog Argana i dala je svoj osvrt na prilike koje se danas pružaju mladim glumcima. Posla ne nedostaje, a kako kaže, igrati Moliera velika je čast i privilegija.

Na kraju susreta mladi su imali priliku doći na pozornicu i doživjeti djelić atmosfere - osobito ih je privukao ormar s posudama za lijekove i pripravke, te niz maski.

Odličan projekt HNK Zadar još jednom pokazuje kako se vrijedi boriti za interes mladih jer oni su publika - maksimalan kriterij vrijednosti svake predstave!

Njihove dojmove poslušajte u videu i ne zaboravite - premijera je već 29. studenog, izvedba 30. studenog, osigurajte svoje ulaznice.


Reci što misliš!