Kultura

uz promociju knjige

Nema drugog Ljube na svitu, niti ga je bilo, niti će ga biti

Nema drugog Ljube na svitu, niti ga je bilo, niti će ga biti

Nema drugog Ljube na svitu, niti ga je bilo, niti će ga biti, kaže naš umjetnik Josip Botteri Dini, jedan od sudionika promocije knjige koja je održana u Zadru. Bilo je to emotivno predstavljanje monografije Nima vaki testamenta, uz podršku sina maestra Ljube, Zlatana Stipišića Gibonnija.

Promocija je održana u Kazalištu lutaka Zadar u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Zaklade Delmata. Njezin upravitelj Ivan Pehar u uvodnom je dijelu podsjetio na početak druženja s legendom hrvatske kulture duha, predanim čuvarom dalmatinskog identiteta, te je kazao kako je monografija još jedna velika i vrijedna stvar koja ostaje nakon odlaska maestra za sve nas - postaje naše nova dragocijenost. 

- Bio je opsjednut ljubavlju prema vlastitom narodu, predan i plodan stvaratelj, život je posvetio rodnoj grudi, dopratio je do vrata UNESCO-a. Volio je i poštovao puk, kazao je Pehar.

Monografija krije i 200 fotografija, podijeljena je na 8 cjelina, a autorica Herci Ganza u svojem je govoru pjesnički opisala kako je prikupljena sva ta građa. Prisutnima se obratio i Zlatan Stipišić Gibonni - s posebnim naglaskom na to kako je Zadar prigrlio njegovog oca. Ljubo nije za škafetine,on nastavlja živjeti kroz sve ono što je ostavio iza sebe. 

Vrijedi podsjetiti i kako je Zaklada Delmata čije je sjedište u Zadru, organizirala znanstveni skup "Obrisi stvaralaštva i identiteta" u počast Ljubi Stipišiću Delmati, u Sv.Filipu i Jakovu otkrivena je spomen-ploča.

Zaklada Ljubo Stipišić Delmata osnovana je u čast maestra Ljube Stipišića Delmate (1938.-2011.), čuvara dalmatinske glazbene baštine, aranžera, skladatelja i dirigenta.

Počela je s djelovanjem  10. listopada 2012. godine u Zadru, na prvu obljetnicu maestrove smrti, sa svrhom proučavanja i popularizacije njegova umjetničkog i stručnog opusa.

Osnivač Zaklade Ljubo Stipišić Delmata je Gradska knjižnica Zadar, ustanova koja je dugi niz godina surađivala s maestrom Stipišićem na više zajedničkih projekata poput predavanja o klapskoj glazbi, priređivanja klapskih  koncerata, izdavanja nekoliko priručnika maestra Stipišića, osnivanja Festivala dječjih klapa u Gradskoj knjižnici Zadar i poticanja dječjeg klapskog pjevanja širom Hrvatske. Plod zajedničke suradnje maestra Stipišića i Gradske knjižnice Zadar je i Projekt DELMATA, digitalizacija opusa Ljube Stipišića koja se provodi u Knjižnici (www.gkzd.hr/delmata) s ciljem  očuvanja i promocije hrvatske baštinske građe na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Za nesebičnu i predanu dugogodišnju suradnju s Knjižnicom, godine 2006. maestro Stipišić imenovan je počasnom titulom kuma Gradske knjižnice Zadar.

Svakako su i rezultati ove suradnje doprinijeli tome da je 2012. godine hrvatska knjižničarska struka upravo Gradskoj knjižnici Zadar dodijelila priznanje Knjižnica godine.

U glazbenom dijelu nastupili su klapa Preženca i sopranistica Nela Šarić. Nastupio je i naš poznati glumac Joško Ševo.

Nas je posebno oduševilo i kada su se sa stropa usred glazbene interpretacije počele spuštati stranice testamenta...ma nima takvoga!

 


Reci što misliš!