Kultura

#najava

U kinima deset novih hrvatskih filmova

U kinima deset novih hrvatskih filmova

Kampanja Hrvatskog audiovizualnog centra "Otkrij naš novi film" ima za cilj ukazati na mnoštvo filmova koji u narednom periodu stižu u kina – čak sedam dugometražnih hrvatskih filmova ove će se jeseni predstaviti domaćoj publici, a još tri u prvim mjesecima 2023. godine.

Impozantna je to brojka od deset dugometražnih ostvarenja koja dodatno potvrđuje aktualni trend uzleta domaće igrane produkcije. U ponedjeljak, 3. listopada je u Kaptol Boutique Cinema održan program u okviru kojeg su ti filmovi predstavljeni – kroz razgovor s autorima i autoricama i kroz najavni trailer.

Hrvatsku kinematografiju trenutačno vodi nova generacija filmaša – čak osam filmova dugometražni su prvijenci svojih autora/ica. Cilj kampanje "Otkrij naš novi film" je približiti te radove domaćoj publici, ukazati im na bogatstvo u raznovrsnosti aktualne produkcije te ih motivirati da odaberu ono ostvarenje koje će najviše odgovarati njihovim afinitetima. Svaki od tih naslova nosi određenu specifičnost, a odlikuju ih raznovrsnost tema i pristupa, snažne autorske vizije uz različite poetike i estetike i uvjerljive glumačke interpretacije.

 

Film Nosila je rubac črleni u kinima je od 22. rujna, dok kinodistribucija preostalih filmova počinje u nadolazećim tjednima i mjesecima. Prije toga, četiri će naslova hrvatsku premijeru imati na 20. izdanju Zagreb Film Festivala (Sigurno mjesto, Garbura, Stric, Tragovi), da bi potom bili dostupni svima u kinima.

Nosila je rubac črleni komedija je priznatog autora Gorana Dukića (Pizzerija Kamikaze) i scenaristice Sandre Antolić nastala u produkciji kuće Švenk i producentice Nine Petrović. Riječ je o svojevrsnoj posveti Hrvatskom zagorju i prvom dugometražnom igranom filmu na kajkavskom nakon pola stoljeća. U glavnim ulogama nastupaju Nataša Dorčić i Tesa Litvan, uz Pjera Meničanina, Ljubu Zečevića, Aretu Ćurković, Doru Polić Vitez, Ljubomira Kerekeša i druge. Publika ga je proglasila najboljim filmom na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a pohod na domaća kina započeo je 22. rujna turnejom po zagorskim gradovima. Film je dosad pogledalo više od 5000 posjetitelja.

Illyricvm je prvi dugometražni igrani film autora eksperimentalnih i animiranih filmova Simona Bogojevića Naratha. Povijesna epska drama iznimno je zahtjevan filmski projekt koji je nastajao osam godina. U njemu je sudjelovalo više od trideset glumaca i stotinu i pedeset filmskih radnika, a nastao je u produkciji Kinorame i Ankice Jurić Tilić. Prvi je film u svijetu snimljen na ilirskom i prvi hrvatski film na latinskome jeziku. U filmu glume Filip Križan, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Adrian Pezdirc, Ilir Prapashtica, Ana Takač, Franjo Dijak i drugi, a u kina stiže 13. listopada.

Izvanredan uspjeh filma Sigurno mjesto Jurja Lerotića i producentice Miljenke Čogelje (produkcija Pipser) zaokružio je niz recentnih priznanja domaćem filmu. Na festivalu u Locarnu osvojio je nagrade za najbolju režiju i glumca (Goran Marković) te najbolji debitantski film i tako postao prvi hrvatski film u proteklih 30 godina koji je na festivalu A kategorije osvojio tri nagrade. Uslijedio je trijumf u Sarajevu osvajanjem dvaju Srca Sarajeva (najbolji film i najbolja muška uloga Lerotiću) i nagrade CICAE i portala Cineuropa. Ova autentična drama izrazitog emotivnog naboja počiva na autobiografskim elementima redateljeva života, a progovara o pukotini koja nastaje u svakodnevici tročlane obitelji zbog pokušaja suicida jednog člana. Radnja je svedena na akutno – spasiti bližnjega. U filmu, osim Lerotića, glume Goran Marković i Snježana Sinovčić-ŠiškovSigurno mjesto ovogodišnji je hrvatski kandidat za nagradu Oscar, a u kina stiže 3. studenoga.

Renomirani domaći autor Eduard Galić u produkciji Umjetničke organizacije MissArt i s producentom Dominikom Galićem snimio je film o padu Vukovara. Šesti autobus bavi se vukovarskim misterijem nestanka tzv. šestog autobusa kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon gotovo trideset godina. Glumačku ekipu potresne drame predvode Marko Petrić i Zala Đurić, uz Radu Vulina, Živka Anočića, Pavla Matuškog i Ozrena GrabarićaŠesti autobus u kina stiže 17. studenoga, uoči obljetnice pada Vukovara.

Na Filmskom festivalu u San Sebastianu nedavno je svjetsku premijeru imao film Garbura, prvijenac Josipa Žuvana. Prvi je to domaći film koji je nakon 15 godina prikazan na tom renomiranom festivalu. Nastao u produkciji kuće Maxima film i producenta Damira TerešakaGarbura govori o prijateljstvu dvaju dječaka iz međusobno zavađenih obitelji koji žive u makadamskom naselju. Glumačku ekipu predvode mladi glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl, a ostale glavne uloge nose Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić. Film u kina stiže krajem studenog.

Stric, debitantsko ostvarenje Andrije Mardešića i Davida Kapca, triler drama s elementima apsurdnog humora, na ovogodišnjem filmskom festivalu u Karlovym Varyma, uvršten u program Proxima, ovjenčan je posebnim priznanjem, a na Pulskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za scenarij. Kritika ističe da je riječ o – za našu kinematografiju – potpuno nekonvencionalnom žanrovskom uratku bizarne atmosfere. Film govori o stricu iz Njemačke koji jednu obitelj kontinuirano, iz dana u dan, primorava na reproduciranje Božića i usiljene blagdanske atmosfere. Naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko SikavicaStric je nastao u produkciji Eclectice i producenata Ivana Kelave i Tomislava Vujića. Film u kina stiže 1. prosinca.

Prvi hrvatski dugometražni 3D animirani film Cvrčak i mravica nakon punih će 12 godina biti predstavljen domaćoj javnosti. Nastao je u produkciji kuće Diedra producenta Dine Krpana i režiji Luke Rukavine. Priča Darka Bakliže svojevrsna je prilagodba Ezopove basne današnjem vremenu koja promiče toleranciju i suživot kroz zbližavanje Cvrčka i Mravice koji uspijevaju pomiriti dva suprotstavljena svjetonazora. Naslovnim likovima glasove su posudili Thara Thaller i Marko Petrić, a film u kina stiže 8. prosinca.

Osim tih sedam filmova, tri u kina stižu na samom početku 2023. Glava velike ribe dugometražni je prvijenac novinara i redatelja Arsena Oremovića nastao prema motivima istoimena romana Ognjena Sviličića, u produkciji Izazova 365 i producentica Maje Vukić i Katarine Prpić. Riječ je o drami koja secira međuljudske odnose u posttranzicijskom društvu koje je kreiralo, prema autorovim riječima, PTSP-jevce rata, ali i PTSP-jevce mira. U glavnim ulogama nastupaju Lana Barić (Zlatna arena za najbolju žensku ulogu), Nikša Butijer i Neven Aljinović – Tot.

Komunikacija, tj. izbjegavanje iste u fokusu je igranog prvijenca Radislava Jovanova Gonza, uspješna snimatelja i redatelja videospotova. Punim plućima opisuje se kao gorko-slatka dramedy čija radnja prati ponovno okupljanje davno raspale grupe prijatelja nakon iznenadne smrti jednog od njih. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti karmine  postaju povod za zabavu i evociranje uspomena. Film je nastao u produkciji Fade Ina i koprodukciji Propeler filma, a producentica je Sabina Krešić. Glume Aleksandra NaumovJudita Franković Brdar, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat i Hrvoje Barišić.

Jedina autorica među tvorcima ovogodišnjih ostvarenja jest Dubravka Turić. Njezin iščekivani dugometražni prvijenac Tragovi (produkcija Kinorama, producentica Ankica Jurić Tilić) svjetsku će premijeru imati u listopadu na 38. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. U fokusu filma je znanstvenica koju antropološko istraživanje simbola i intarzija na stećcima suočava s velikim životnim promjenama i spoznajama o neprekinutoj ljudskoj želji za komunikacijom, potvrdom i ostavljanjem traga. Uz Mariju Škaričić, u filmu glume Nikša ButijerMate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić.

Tijekom proljeća 2023. publici će se zasigurno predstaviti još četiri filma; dva su prvijenca pulskih autora – Pula, debitantski igrani film istaknutog filmskog autora Andreja Korovljeva koji nastaje prema romanu Vladimira Stojsavljevića i u produkciji tvrtke Kinematograf, te Pelikan, prvijenac mladog pulskog redatelja Filipa Herakovića koji se realizira u  produkciji kuće Wolfgang&Dolly. Dnevnik Pauline P. dječji je film sniman prema popularnoj dječjoj knjizi autorice Sanje Polak u režiji Nevena Hitreca te igrani film Smrt djevojčice sa žigicama u režiji Gorana Kulenovića koji nastaje po istoimenoj knjizi Zorana Ferića.


Reci što misliš!