Kultura

zatvoren pif

Predstavi "Vrlo gladna gusjenica" Kazališta lutaka Zadar nagrada "za duhovitu i usklađenu igru te ukupni scenski izričaj"

Predstavi

Dodjelom nagrada i izvedbom predstave "Priča bez kraja" studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u četvrtak je u Kulturnom centru Travno završen jubilarni 55. međunarodni festival kazališta lutaka PIF

Nagrada "za duhovitu i usklađenu igru te ukupni scenski izričaj" u predstavi "Vrlo gladna gusjenica" Kazališta lutaka Zadar dodijeljena je Sanji Grgina, Ireni Bausović Tomljanović i Linu Broziću, dok je nagradu "za duhovitu, energičnu i preciznu animaciju lutaka" u predstavi "Slonić Dištonić" GKL Split dodijeljena Sanji Vidan, Ivanu Mediću, Branimiru Rakiću i Justini Vojaković-Fingler.

Tijekom sedam festivalskih dana publika 55. PIF-a uživala je u 15 predstava u službenom dijelu programa te u 26 popratnih programa – predstava, izložbi, promocija knjiga, lutkarskih radionica, filmskih projekcija i različitih uličnih događanja. U Zagrebu je gostovalo više od 150 lutkara iz 15 kazališta i deset zemalja, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Francuske, Italije, Izraela, Kanade, Poljske, Slovenije, Srbije, Španjolske te Hrvatske.

Jubilarnim PIF-om, kako je istaknuto na dodjeli u KUC-u Travno, dominirale su komorne predstave s dva ili tri glumca, koje su stilski zahvaćale od klasičnog lutkarstva do formi u kojima prevladava naracija, dok su sadržajno ukazale na nastavljenu dominaciju klasičnih bajki i poznatih književnih dijela.

Kao i svake godine, PIF su pratili i dječji i stručni žiri.

Dječji žiri u sastavu Mia Dozan, Ana Magdić i Mila Magdić jednoglasno je donio odluku da se najboljom predstavom 55. PIF-a proglasi predstava "Posjetitelj" Kazališta lutaka Ljubljana iz Slovenije. Glumac Brane Vižintin nagrađen je "za emocionalnu, kreativnu i cjelovitu" ulogu u toj predstavi, a Jeleni Ždrale pripala je nagrada za kompoziciju i živu izvedbu glazbe.

Međunarodni stručni žiri u kojemu su bili Saša Latinović (Srbija), Edvard Edi Majaron (Slovenija) i Hrvoje Seršić (Hrvatska) također jednoglasno najboljom je proglasio predstavu "Tihi Macbeth" kazališta La Fille du Laitier iz Montreala u Kanadi. Za režiju ove šekspirijanske drame kroz teatar predmeta nagrađeni su Marie-Helene Belanger i Jon Lachaln Stewart.

Nagrada Tibor Sekelj za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je kazalištu Mini Teater Ljubljana za predstavu "Djevojčica sa šibicama".

Za kreaciju, tehnologiju i izradu lutaka u predstavi "Životinjske priče" Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca, Srbija, nagrađeni su Silvan Omerzu i Žiga Lebar.

Nagrada za najbolju scenografiju otišla je Miroslavu Duši za predstavu "Ljepotica i zvijer" dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca.

Za "virtuozno izvedenu" koreografiju u predstavi "Brigitin posljednji ples" kazališta Zero en Conducta, La Garriga iz Španjolske, nagrađeni su Jose Puchades (Putxa) i Julieta Gascon, kojima je dodijeljena i nagrada "za izuzetno spajanje pantomime, koreografije i animacije lutke".

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, prikazana je predstava studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, "Priča bez kraja" Nine Vidan i Laure Šalov.


Reci što misliš!