Kultura

dan za danom

Branka Riđički proslavila 25 godina svog likovnog opusa

Branka Riđički proslavila 25 godina svog likovnog opusa

Sinoć u prepunoj galeriji Kapetanove kule, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, svečano je otvorena izložba „Dan za danom“ Branke Riđički, kojom je slikarica obilježila 25 godina svog likovnog opusa.

Glazbenom uvertirom u izvedbi Lucije Grabovac, pred brojnim ljubiteljima likovne umjetnosti, sinoć je u galeriji Kapetanove kule svečano otvorena izložba „Dan za danom“ slikarice, povjesničarke umjetnosti i talijanistice Branke Riđički.

U svom osvrtu na postav kustosica izložbe Marijana Ramov, istaknula je kako je  likovni govor Branke Riđički čitavo desetljeće progovarao jezikom ambijentalnog slikarstva kojim nas je autorica neumorno vodila kroz svoja putovanja, daleke gradove, kontinente te baštinu koja nikad nije promaknula njenom oku.

Izložbu u organizaciji HDLU-a Zadar otvorio je predsjednik Dragan Jelavić, a postav će biti otvoren do 7. listopada 2022.

Urbana ikonografija kojom su odisala njena platna, nižući kule, gradske porte, palače, bedeme, katedrale, crkvice te dopadljive dijelove arhitekture grada, imala su zadaću akcentirati spomeničku  baštinu, kao onu vrijednost koju moderno društvo treba zaštiti, revitalizirati te očuvanu predati novim naraštajima u vremenima koja nemilosrdno preplavljuju nove tehnologije.

No, recentni događaji poput globalne krize uvjetovane pandemijom, klimatskim promjenama, kao i autoričin povratak u domovinu, njen stvaralački fokus usmjerili su prema nekim novim fizičkim, emocionalnim te duhovnim dimenzijama. 

Povratkom doma i to sada po prvi put nastanjujući se u jednom ruralnom dijelu svoje domovine, okreće se smiraju i sinergiji s prirodom. 

I dok su godinama poruke njenih radova bile vezane uz povijest, zaštitu baštine te odgovorni urbani razvoj po mjeri čovjeka, novim ciklusima, preko pejzažnog slikarstva Branka Riđički polako ulazi u novu fazu aktivističkog slikarstva koji  je prožet sviješću o nužnosti usklađivanja s prirodnim ciklusima, podsjećajući nas na jednostavne i istinske vrijednosti na koje smo kao moderno društvo, otuđeno od malih bitnih stvari i ljepote kojom smo počašćeni, već odavno zaboravili

Prostor u kompozicijama novog ciklusa polako se pojednostavnjuje, minimalizira te priču i sadržaj preusmjerava na nešto drugo. I dalje autorica dječjom percepcijom prostora stvara neposrednu spontanost perspektiva pejzaža. Kompozicije i u ovom ciklusu dijeli na dva različita kromatska plana u kojima toplo-hladnim koloritom sugerira ine promjene u prirodi... od cikličkih, vremenskih, pa do izmjena godišnjih doba, no podjednako izražavajući vlastite ekspresije, doživljaje, promišljanja, imaginacije i sjećanja.

Osobnom naracijom kroz taj višeslojni likovni jezik, autorica slavi jednostavnost i ljepotu života u malim stvarima – dan za danom... zaključila je Ramov

Posebno emotivno autorica izložbe zahvalila se svima koji je prate i podržavaju, osobito svojoj obitelji i suprugu koji je svih ovih godina neumorno motivirao i poticao njen stvarački i kreativni rad, koji broji iza sebe već punih 25 godina.

Značajan je poticaj svima nama, koji plivamo u vodama likovne umjetnosti, u ovim ne baš jednostavnim vremenima, imati iza sebe podršku ali i vjernu publiku koja neumorno prati vaš dva i pol desetljeća dug stvaralački opus. 

 


Reci što misliš!