Kultura

promocija

"Horror Vacui" Staše Aras na petom Mediteranskom festivalu knjige

Na petom Mediteranskom festivalu knjige sudjeluje 50-ak nakladnika. Najavljene su brojne promocije, pa tako i promocija romana Dragana Juraka "Peleov dnevnik", "Moja dota" Nore Verde, te "Horror Vacui" Staše Aras.

Na petom Mediteranskom festivalu knjige, koji se otvara u srijedu, 28. rujna u dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu, sudjelovat će pedesetak nakladnika, a organizatori očekuju oko 15 tisuća posjetitelja, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

 

Predsjednik organizatora Festivala, Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina rekao je da će očekuju sudjelovanje više od 50 nakladnika, što znači da će biti gotovo svi iz Hrvatske, koji će publici ponuditi raznovrsne žanrove, beletristiku, publicistiku, dječje naslove, strip i religijsku literaturu.

Napomenuvši da se očekuje oko 15 tisuća posjetitelja, Kozina je istaknuo i sajmovni dio festivala koji je važan nakladnicima, s obzirom na to da je riječ o drugom po veličini sajmu u Hrvatskoj, nakon Interlibera.

Član vijeća Zajednice Mišo Nejašmić rekao je kako je sajam usmjeren prema najmlađima zbog čega bogat program biti namijenjen upravo djeci i mladima, uz puno radionica, igraonica i pripovijedanja priča, istaknuvši da je ove godine u fokusu Crna Gora, što pokazuje da se Festival ide prema regionalnoj i mediteranskoj dimenziji.

Na dan otvorenja Festivala bit će predstavljena zbirka kolumni Dragana Bursaća "Čekajući Dylan Doga u Srebrenici", potom novi roman Andreja Nikolaidisa" Anomalija", kao i novi triler Jurice Pavičića "Mater Dolorosa". U sklopu programa Mediteranski brevijar održat će se tribina o 500. obljetnici izdavanja "Judite" Marka Marulića, na kojoj će sudjelovati Andro Krstulović Opara, Stjepko Rošin, Darka Perko i Bruna Bebić, uz predstavljanje obljetničkog izdanja s biblijskim izvornikom, Marulićevim epom i romanom "Judita" Mira Gavrana. 

Drugog dana slijedi na rasporedu je program Zemlja u fokusu posvećen Crnoj Gori u kojemu će Jasen Boko predstaviti tri drame Aleksandra Radunovića "Leptir", "Istraga" i "Noć". Na tribini Crna Gora, danas i sutra uz moderatora Damira Pilića govorit će Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Aleksandar Radunović Popaj i Vladimir Vojinović. Održat će se i dvije promocije iz programa Mudri libri, u sklopu programa posvećenog poeziji bit će predstavljene zbirke Andree Debak i Milija Đukića, a održat će se i promocija stripa "Rexy" Ivana Marušića.

U programu Bellatristika bit će predstavljeni romani "Novi kraj" Đurđice Čilić i "Okretište" Damira Karakaša, a kraj dana obilježit će sociolog Dražen Lalić sa zbirkom tekstova iz Večernjeg lista "Usiljena zajednica", o kojoj će uz autora govoriti Damir Pilić i Inga Tomić Koludrović. 

Subota je rezervirana za promociju rada Melite Peharde Uljević, Rina Stanića i Pere Ugarkovića Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša. Slijedi gostovanje nedavno završenog Pričigina, o temi I svi su me pogledali, a svoje će priče pričati Ana Duša, Ivana Đilas i Boštjan Narat, uz moderiranje slovenske novinarke Jedrte Jež Furlan. Na kraju je predviđena promocija romana Dragana Juraka "Peleov dnevnik", "Moja dota" Nore Verde, te "Horror Vacui" Staše Aras.

Tijekom Festivala održavat će se i više programa za djecu i mlade, a među ostalim u suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett bit će proveden projekt namijenjen učenicima srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije.

Pokrovitelji Festivala su grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture i medija.


Reci što misliš!