Kultura

zof

Hommage à Zvonimir Brkan odgođen za listopad

Hommage à Zvonimir Brkan odgođen za listopad
Bojan Bogdanić

Posljednji događaj 4. Zadar Organ Festivala - Hommage à Zvonimir Brkan - planiran za srijedu 21. rujna u 20 sati, u crkvi sv. Donata, odgođen je za listopad. Novi datum će biti najavljen uskoro.

Projekt Hommage à Zvonimir Brkan povezuje glazbu i fotografiju kroz skladbu Slike vremena… zvukovi sjećanja, koja je naručena od renomiranog hrvatskog skladatelja Berislava Šipuša, kao inspiracija na rad velikog fotografa. 

Dvije je godine prošlo od stote obljetnice rođenja začetnika “zadarske fotografske škole” Zvonimira Brkana (1920.-1979.). Riječ je o jednom od istinskih majstora fotografije 20. stoljeća u Hrvatskoj, čiji je izrazit i prepoznatljiv likovni stil usmjeren na detalje izdvojene kroz originalno kadriranje, prikazane uz upotrebu jakih kontrasta i svjetlosnih intervencija.

U želji da osvježi kolektivno sjećanje na zadarskog fotografa, Umjetnička organizacija Zara je angažirala povjesničarku umjetnosti i unuku fotografa, Zrinku Brkan Klarin, te konzervatora Miljenka Domijana, koncipiravši ideju koja je ove godine konačno u potpunosti sazrela.

Rezultat ideje završni je događaj 4. Zadar Organ Festivala koji je u čast Zvonimiru Brkanu predvidio izložbu dijela njegova opusa oplemenjenu novom skladbom renomiranog hrvatskog skladatelja Berislava Šipuša. 

Čast prve izvedbe Šipuševe skladbe pripala je orguljašici i osnivačici festivala, Tei Kulaš, koja će za tu priliku u prostor predromaničke rotonde dopremiti mobilne električne orgulje tvrtke Mixtuur.


Reci što misliš!