Kultura

hdaz

Uručene Nagrade Vicko Andrić za 2021.

Uručene Nagrade Vicko Andrić za 2021.
T Miletić/PIXSELL

Nagrada Vicko Andrić za životno djelo uručena je u utorak u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu umirovljenom fotografu Konzervatorskog odjela u Splitu Živku Bačiću za izvanredan doprinos i rad na zaštiti kulturne baštine.

Godišnja nagrada za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine uručena je konzervatorici Zrinki Radunić, a nagrada za doprinos lokalnoj zajednici Caterini Novoselić.

Nagrada Vicko Andrić najviša je strukovna nagrada kojom se odaje priznanje vrijednim čuvarima i istraživačima  i obnoviteljima jednoga od naših najvećih nasljeđa naše bogate kulturne baštine, istaknula je na svečanoj dodjeli ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Poručila je kako konzervatorsku struku treba svakodnevno usavršavati novim spoznajama i stručnim znanjem te dodala da upravo nagrada Vicko Andrić prepoznaje izvrsnost i rješavanje sve složenijih konzervatorskih izazova.

U ime dobitnika zahvalio je Živko Bačić, koji je napomenuo kako mu je konzervatorska struka pružila priliku za obilazak spomenika i predjela kulturne baštine te njezino dokumentiranje.

Tako sam pratio brojne generacije konzervatora, stručnjaka koji mogu voditi složene konzervatorske i prezentacijske radove, rekao je Bačić i dodao da je su među njima i Zrinka Radunić, nagrađena za obnovu staroga groblja u Omišu te Caterina Novoselić iz Habjanovca, koja njeguje i prenosi tradicijska znanja i umijeća.

Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, Živko Bačić se 1973. zaposlio Reginalnom zavodu za zaštitu spomenika u Splitu, današnjem Konzervatorskom odjelu u Splitu, gdje je proveo čitav svoj radni vijek, sve do umirovljenja 2013. godine.

Više od 40 godina Bačić je radio, bilježio i dokumentirao kulturna dobra - urbane i ruralne cjeline diljem cijele hrvatske obale, otoka i zaleđa.

U početku su to, rečeno je, bile crno- bijele fotografije, koje su pohranjene u fototeci Konzervatorskoga odjela Split. Bačić je autor nekoliko tisuća dijapozitiva i kolor fotografija.

Ono što uvijek ostavlja dojam, napominje se, jest Bačićeva stilska jednostavnost pa su fotografije uvijek jasne i razumljive te svedene na bitno. Njegove su fotografije u prvom redu konzervatorski dokument, ali istodobno i umjetničke jer uspijevaju zabilježiti skrivenu energiju spomenika koja se krije iza materije, istaknuto je.

Živko Bačić profilirao se možda u najboljega dokumentarista, konzervatora i interpretatora hrvatske kulturne baštine kroz objektiv kamere, što je zabilježeno količinom snimljenoga materijala i njegovom raznolikošću te neupitnom kvalitetom, dodaje se u obrazloženju.

Godišnja nagrada, koja se dodjeljuje pojedincima za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine, dodijeljena je konzervatorici Zrinki Radunić iz Konzervatorskog odjela u Splitu za istraživanje i konzervatorsko-restauratorske radove na starom groblju u Omišu.

Riječ je srednjovjekovnom groblju s istom namjenom još od antike, koje je izgrađeno izvan gradskih zidina, a bilo je u upotrebi do sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Caterini Novoselić za revitalizaciju tradicijske baštine - sakupljanje i formiranje etnografske zbirke, istraživanje i očuvanje tradicijskih običaja i umijeća Habjanovca.


Reci što misliš!