Kultura

kralj horora

Za 75. rođendan Stephena Kinga izlazi monografija "Svemir najčitanijeg pisca današnjice"

Za 75. rođendan Stephena Kinga izlazi monografija

Za 75. rođendan Stephena Kinga, koji se 21. rujna slavi diljem svijeta, 35 nakladnika iz cijelog svijeta, uključujući i Lumen izdavaštvo, priprema izniman dar tom kralju horora, krimića i epskog fantasyja uz čije smo romane i priče odrastali, uživali u vlastitome strahu i učili o pop-kulturi

Riječ je o monografiji Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice Beva Vincenta s najavljenim rokom izlaska do 31. listopada.

Hrvatsko izdanje te prve cjelovite kronološke monografije o Kingovu životu i djelu, od početaka 1950-ih do danas (u prijevodu Marka Marasa) već se može nabaviti u prednarudžbi u webshopu i svim knjižarama Školske knjige s popustom od 10 posto.

Bev Vincent, izniman poznavatelj Kingova opusa i njegov prijatelj, znalački progovara o autorovim početcima, književnim uspjesima i osobnim nevoljama koje počesto postaju dijelom habitusa njegovih likova. Autor monografije zaviruje u radionicu jednog od najpopularnijih pisaca današnjice i otkriva što je Kinga nadahnulo za pisanje neke priče ili romana, koje ekranizacije svojih djela voli, a kojih se odriče, zašto tako silno voli bejzbol i bostonski Red Sox, koje su se priče otele njegovoj kontroli i napisale se same te koja je pjesma najsnažnije utjecala na njegovo književno stvaralaštvo.

15fae991d95737abd18fcd12b66711d8.png?v=2„Upravo ta priznanja, to njegovo otvaranje duše pred vojskom svojih čitatelja, čini ovu monografiju dragocjenim darom svima koji Kinga strastveno čitaju, ali i onima koji tek trebaju postati njegovi čitatelji. Sve ono što se pitamo dok čitamo Carrie, Isijavanje, Doktora Sleepa, serijal Kulu tmine ili Misery dobilo je odgovor. I to od samoga Kingaˮ, napominje urednica Lumen izdavaštva Miroslava Vučić.

Uz više od 400 fotografija iz obiteljskog albuma, uz naslovnice prvih izdanja njegovih djela ova je monografija i priča o kulturi koju su iznjedrila djela Stephena Kinga.

„Gotovo pola stoljeća od objavljivanja premijernog romana Carrie i obilježavajući svoj 75. rođendan, Stephen King ostaje književni majstor bez premca: njegova nazočnost u pop-kulturi nadmašuje sve ekranizirane apologete mača, magije i zmajeva, a produkcija mu je zastrašujuća poput videozapisa na TikToku – ne prestaje. Ovog mjeseca objavio je roman Fairy Tale, a njegova nova filmska adaptacija, Mr. Harrigan's Phone, stiže na Netflix u listopaduˮ, ističe Bojan Mušćet, jedan od najboljih hrvatskih poznavatelja Kingova opusa i autor bibliografije naslova u hrvatskome prijevodu monografije.

Neki vjeruju da je moguće upoznati pisca pomnim čitanjem njegova opusa. Drugi misle da se književna djela najbolje razumiju ako se znaju pojedinosti iz piščeva života. Monografija Beva Vincenta sažima oba pristupa. Autor nudi kronološki prikaz svih aspekata Kingova života i književnog djela s mnoštvom meandara koji široj javnosti otkrivaju nepoznate elemente. Upoznajemo Kinga kao istinskoga književnog inovatora, kao filmsku zvijezdu, kao navijača i sportskog pisca, scenarista, redatelja i glazbenika, a ne samo velemajstora horora.

Usto, monografija je puna vrijednih fotografija, ilustracija i faksimila što joj daje dodatnu vrijednost. Ilustracije se kreću od onih već poznatih do nikad viđenih, sa stranicama scenarija, newsletterima, starim kartama fiktivnoga grada Derryja i stranicama iz preslikanih rukopisa, a uključuju fotografije supruge Tabithe i njihove djece. Sve je to dizajnerski predstavljeno poput albuma sa slikama, svojevrsnog spomenara za odrasle, što će privući i širu publiku.

„Izvrsno ilustrirana, monografija Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice nije kolekcija fun factova za obožavatelje, što uvijek zabrinjava kad se u ruku uzme knjiga o piscu koji je popularan gotovo kao Stephen King. S druge strane, to nije ni racionalna znanstvena analiza kojom se mora opravdati interes za pop-pisca. Bev Vincent pogađa u sridu i izvrsno balansira sadržajˮ, ističe Bojan Mušćet, književni kritičar i Lumenov suradnik u izradi monografije.

Ova knjiga, prema njegovim riječima, daje mnoge fascinantne uvide i pomaže u redefiniranju čitateljskog odnosa prema Kingu. Poslastica je ne samo za vojsku Kingovih fanova koji se nazivaju Stalni čitatelji (Constant Readers) nego i za sve ostale – one koji se tek upoznaju s Kingom, kao i one koji se s njime povremeno druže već pedesetak godina.


Reci što misliš!