Kultura

u tijeku upisi

Nešto novo u našem gradu - glazbena radionica Odgoj s glazbom-Lana Marasović

Nešto novo u našem gradu - glazbena radionica Odgoj s glazbom-Lana Marasović
Privatni album

Od rujna Zadar će biti bogatiji za nove glazbene radionice koje su do sad postojale u Splitu. Riječ je o radionicima imena Odgoj s glazbom-Lana Marasović

Naime, u Zadru ih pokreće Tomislava Lojić Stella, a, kako nam je pojasnila, Odgoj s glazbom je glazbeni program koji potiče cjelokupni razvoj djeteta od 0-6 godina.

- Program je osmislila Lana Marasović, a bazira se na učenju metra, ritma, razvijanju sluha, pjevanju, sviranju na Orffovom instrumentariju, upoznavanju instrumenata, slušanju klasične glazbe, a sve to kroz igru, pokret, ples uz razno razna pomagla. Program se između ostalog, bazira i na razvoju senzomotorike kod djece, potiče i obogaćuje govor tj. vokabular. Radimo i na povezujućem roditeljstvu (IPD centar) - kazala nam je ova glazbenica.

Ovaj program je osmišljen da dijete odgoji uz glazbu neovisno o daljnjem školovanju, iako je moguće da se dio djece koja će pohađati navedeni program i nastave glazbeno obrazovanje. Dakle, svako dijete, bez obzira na daljnje afinitete ima puno pravo muzicirati i uživati u glazbi tijekom predškolskog razdoblja.

- Obzirom da sam profesor klavira i cijela obitelj je u glazbi, žalostilo me što u Zadru nema nikakva glazbena aktivnost za malu djecu, tako da je ovo bila i osobna i poslovna želja te nisam dvojila ni sekunde kad sam vidjela da se „Odgoj s glazbom” daje pod franšizno poslovanje te sam tako odlučila dovesti Odgoj s glazbom i u Zadar - pojasnila nam je.

a23eff08b923fedcb10ea47a830e45f1.jpg?v=2Inače, na ovim se radionicama, osim razvijanja glazbenih sposobnosti, razvija cijeli spektar motoričkih i mentalnih sposobnosti jednog djeteta.

- Program je pomno napisan, svaki sat donosi novu aktivnost, a početak i kraj su uvijek u istom tijeku jer tako pružamo sigurnost djeci. Djeca vole rutinu i poznato okruženje. Sve pjesme su autorske. Prati i potiče cjelokupni razvoj djeteta uz pomoć glazbe. Temelji se na Orff schulwerk metodi - priča nam Tomislava detalje.

Dakle, radionice s radom kreću u rujnu, a u tijeku su upisi. Roditelji se mogu javiti za upis preko društvenih platformi (instagram, facebook) ili na mail odgojsglazbomzadar@gmail.com.

Ono što valja istaknuti jest da ne postoje audicije za ovu radionicu.

- Glazbeni sluh i ritam se razvijaju čak do devete godine života, a mi na našim radionicama upravo radimo na tome.

Radionica se održava jednom tjedno i traje 40 do 45 minuta, a grupe su sastavljene po dobi djece:

- JEDNOGODIŠNJACI

- DVOGODIŠNJACI

- TROGODIŠNJACI

- OD 4 DO 6,

a djeca su u pratnji roditelja.

- Sudionici ne sviraju koncerte no u sklopu Odgoja se održavaju koncerti klasične glazbe na otvorenom gdje ugošćujemo akademske glazbenike te na vrlo zabavan način plasiramo djeci, a i roditeljima, klasičnu glazbu. Osim OPEN AIR koncerata, u Odgoju s glazbom postoje i radionice po nazivu MUSICA & ART u kojima djeca oslikavaju glazbu uz asistenciju akademskih umjetnika - saznali smo od Tomislave.


Reci što misliš!