Kultura

Savez društava „Naša djeca“

Manuela Vladić Maštruko dobitnica nagrade "Grigor Vitez" za ilustraciju slikovnice "Bijele ribice Lavandijerice"

Manuela Vladić Maštruko dobitnica nagrade

Sven Adam Ewin, Zoran Pongrašić, Manuela Vladić Maštruko, Lucija Mrzljak, Krunoslav Mikulan, Sanja Lovrenčić i Vendi Vernić dobitnici su Nagrade „Grigor Vitez“ 2021. za dječju književnost i ilustraciju.

Svečano uručivanje nagrada održat će se u petak 1. srpnja 2022. godine u 18 sati u Maloj dvorani KD „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu na 55. dodjeli Nagrade „Grigor Vitez“  u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, osnivača Nagrade i najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj.  

DOBITNICI NAGRADE „GRIGOR  VITEZ“ ZA 2021. po izboru Stručnog povjerenstva Nagrade „Grigor Vitez“:

  • Spisatelj Sven Adam Ewin je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u zbirci poezije POVEDI ME ZA RUKU, DIDA (Semafora, Zagreb)
  • Spisatelj Zoran Pongrašić je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za mladež u romanu KRIVE SU SEKA I SEKA (Knjiga u centru, Zagreb)
  • Ilustratorica Lucija Mrzljak je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u slikovnici MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK (Olja Savičević Ivančević, Sandorf, Zagreb)
  • Ilustratorica Manuela Vladić Maštruko je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u autorskoj slikovnici BIJELE RIBICE LAVANDIJERICE (Arte Insula, Zagreb)

DOBITNICI NAGRADE „PTIČICA“ za 2021.  po izboru Dječjeg žirija Nagrade „Grigor Vitez“:

  • Spisatelj Krunoslav Mikulan osvojio je nagradu „Ptičica“ u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman ŠKOLA U OPASNOSTI (Naklada Ljevak, Zagreb)
  • Spisateljica Sanja Lovrenčić i ilustratorica Vendi Vernić osvojile su nagradu „Ptičica“ u kategoriji najbolja slikovnica ili ilustrirana knjiga za slikovnicu LUDA KUĆA (Mala zvona, Zagreb)

POHVALA NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ za 2021. dodjeljuje se:

  • Nakladniku OPUS GRADNA (Zagreb) za nakladnički niz ilustriranih biografija hrvatskih pisaca: Gustl – ilustrirana biografija A. G. Matoša (Tomislav Zagoda), Šenoa – Ilustrirana biografija Augusta Šenoe (Tomislav Zagoda, Dario Kukić), Dživo – Ilustrirana biografija Ivana Gundulića (Igor Lepčin)
  • Renati Zlatković za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Aspergerova sindroma u romanu Kao moj brat (Slagalica, Dubrovnik)
  • Ivi Bezinović Hajdon i ilustratorici Hani Tintor za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Alzheimerove bolesti u slikovnici Moja baka ne zna tko sam (Ibis grafika, Zagreb)
  • Jasminki Tihi Stepanić i ilustratoru Tomislavu Zlatiću za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Downova sindroma u slikovnici Plavi dan (Sipar, Zagreb)
  • Nebojši Lujanoviću za čuvanje ljepote i bogatstva govora u različitim sredinama i kulturama Lijepe Naše u zbirci priča Kada odrasli zabrljaju (Naklada Ljevak, Zagreb)
  • Aneli Borčić za čuvanje ljepote i bogatstva viške čakavice u zbirci priča Zabranjeni gariful (Spiritoso, Zagreb)
  • Manueli Vladić Maštruko za čuvanje ljepote i bogatstva čakavice s otoka Ugljana kroz priču u slikovnici Bijele ribice lavandijerice (Arte Insula, Zagreb)
  • Neni Lončar za čuvanje ljepota i bogatstva kajkavskog govora iz Hrvatskog zagorja u romanu Tubist (Umjetnička organizacija Kreativna kuća, Zagreb)
  • Aljoši Vukoviću za čuvanje ljepote i bogatstva šibenske čakavice u zbirci pjesama Evala (Gradska knjižnica Jurja Šižgorića, Šibenik)

Odluke o Nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu:

Predsjednik povjerenstva, Zlatko Krilić, književnik, dobitnik Nagrade „Grigor Vitez“, Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mlade Knjižnica grada Zagreba, viša knjižničarka, dr.sc. Frano Dulibić, red.prof., Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, izv.prof.art. Stanislav Marijanović, diplomski sveučilišni studij ilustracija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ilustrator i književnik, dobitnik Nagrade “Grigor Vitez”, dr.sc. Diana Zalar, red.prof., Katedra za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Odluku o Nagradi „Ptičica“ donosi Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 5 članica, djece u dobi od 11 do 14 godina.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez” su Knjižnice grada Zagreba i Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.


Reci što misliš!