Kultura

uz premijeru ''igrajmo se''

Biti odrastao uopće nije zabavno

Biti odrastao uopće nije zabavno
Bojan Bogdanić

Ni prerano, ni prekasno. Za neke stvari jednostavno postoji pravo vrijeme, a biti odrastao uopće nije zabavno, jedna je od poruka nove predstave iz radionice vrijedne zadarske kazališne udruge "Igrajmo se".

Zabranjeno mlađima od 15 - strana A (a uskoro očekujemo i stranu B) dramski je projekt Matije Šango Šimurina koji na daske koje život znače dovodi velik broj djece i mladih okupljenih u "Igrajmo se", čije nas predstave već godinama podsjećaju na neke od važnih fenomena suvremenog društva u kojem, ruku na srce, nije lako biti ni mlad ni odrastao. A pogotovo u raskoraku, u pubertetu, u vremenu kada se počinju događati i tjelesne i psihičke promjene, kada se prvi put suočavamo sa onime što se ''smije i ne smije''.

Igrajmo se: Zabranjeno mlađima od 15 strana A Igrajmo se: Zabranjeno mlađima od 15 strana A

Životni ciklus poznat je svima. Tata je umoran... mama je nervozna... svi imaju opravdanja! A mladi?

Čime se to oni bave?

Ubrzano se bave prelaskom na drugu stranu. U odraslo doba.

Zabrane na sceni koje nam pokazuje ova predstava odnose se na one ''klasične'' poput pušenja, alkohola, izlazaka, pa čak i neprikladnog odijevanja (sjajna skupina mladih glumica u štiklama), ali i na one koje se odnose na modernu tehnologiju i sve što ona (negativno) donosi.

Prve ljubavi, prvi izlasci, prva iskušenja, prvi mobiteli, prvi susret sa seksualnim sadržajima, stres zbog ocjena, škole, roditeljskih očekivanja, prvi duvani, i ono vječno neprolazno TO SVI RADE - ''Igrajmo se'' ekipa sve nas je vratila u neko drugo vrijeme jer svi smo mi, svatko na svoj način, bili tamo, na putu prema zrelosti, a jesmo li to odradili kako treba ili smo ''požurili'' biti odrasli, zna najbolje svatko od nas.

Sama scenska rješenja u minimalističkom su stilu, pa pratimo glumačke skupine i dramaturšku liniju siječe nekoliko poetskih intermezza, a glumci nose kostime u kojima se gube njihove inidividualne karakteristike, no glumačko umijeće itekako se kristalizira u pojedinim replikama - što je publika znala nagraditi prekidajući predstavu aplauzom.

Crnog humora ne nedostaje!

Kostime je izradila Anita Goreta, a grafička rješenja Robert Brkljača, stalni suradnici "Igrajmo se''. 

Krajem godine očekuje se i nastavak predstave, odnosno "strana B".


Reci što misliš!