Kultura

ususret premijeri

Zabranjeno mlađima od 15, strana A: "Igrajmo se" ima novu predstavu

Zabranjeno mlađima od 15, strana A:

U Gradskoj knjižnici održana je konferencija za medije, na kojoj je najavljena premjera predstave Zabranjeno mlađima od 15: strana A, u izvedbi dramske skupine Igrajmo se.

Premijera će se održati u petak 20. svibnja u HNK Zadar u 20 sati.

Tim povodom obratili su nam se autorica predstave Matija Šango Šimurina, kostimografkinja Anita Goreta, grafički dizajner Robert Brkljača te polaznica dramske skupine Zola Ušalj. 

Predstava je autorski projekt Matije Šango Šimurine i zadarske kazališne skupine Igrajmo se. Dio je programa Igrajmo se Play no play, koji će uz predstave obuhvaćati i dramske radionice za odrasle, najavljuje autorica.

U predstavi sudjeluje 63 sudionika kazališne skupine Igrajmo se u dobi od 7 do 17 godina. Prema riječima autorice, predstava će preispitati opće poznate zabranjene sadržaje kao što su pušenje, alkohol i slično, ali i one zabranjene sadržaje o kojima tek treba progovoriti. Autorica kaže kako predstava naglašava potrebu iskrene komunikacije s djecom jer smatra da je djeci i mladima izuzetno važno da im se dozvoli da izraze što osjećaju i da se to uvaži i poštuje. 

 „Svaka će grupa na neki način kroz tih sat i petnaest minuta predstave preispitati svoj problem i svoje viđenje problema. Zanimljivo je čuti kako djeca različitih uzrasta pristupaju određenoj problematici, uglavnom duhovito, ali kroz sve se proteže vrlo ozbiljan problem“, govori Šango Šimurina.  Najavila je da je ovo samo početak te da slijedi i predstava Zabranjeno mlađima od 15 strana B, ali ona će biti premijerno prikazana tek krajem godine.  

Kostimografkinja Anita Goreta rekla je kako su kostimi inspirirani zatvorskim odjelima i školskim uniformama, što je simbolično kako bi se dočarala zatvorenost u sustavu. 

„Iako smo inače skloniji scenskom šarenilu i različitim bojama, za ovu smo se predstavu odlučili na scenski i vizualni minimalizam, što je pomicanje granica i za mene kao autoricu i za njih kao grupu. Upravo nam taj minimalizam omogućuje da stavimo naglasak na pitanja o kojima ćemo govoriti“ dodaje Goreta. S time se složio i Robert Brkljača koji je radio grafički dizajn i vizuale za predstavu, govoreći kako su se odlučili na jednostavan znak zabrane bez ikakve dvojbe. 

Zola Ušalj, jedna od polaznica najstarije grupe dramske skupine Igrajmo se koja će glumiti u predstavi,  naglasila je kako je njezin lik u predstavi realna četrnaestogodišnja djevojka kojoj su najveće prepreke zapravo zabrane koje joj  roditelji nameću, primjerice zabrana izlazaka. Smatra da će se njezinim vršnjakinjama i vršnjacima biti lako poistovjetiti s njezinim likom.

Autorica je za kraj naglasila da je olakotna okolnost to što djeca igraju situacije koje su im bliske pa ih kroz predstavu intenzivnije proživljavaju i nude svoja rješenja za situacije u kojima se nalaze. Također naglašava da kod djece postoji velik interes za kazališnu umjetnost i ovakav oblik rada.

„Djeca imaju interesa za ovakav oblik rada i umjetnost i svakako imaju što za reći, na nama odraslima je samo da im pružimo ruku i damo im priliku da se izraze,“ zaključuje Matija Šango Šimurina.

Premijera predstave Zabranjeno mlađima od 15 strana A održava se u petak, 20.5. u HNK Zadar u 20 sati i nije zabranjena mlađima od 15, upravo suprotno, bilo bi dobro i da je pogledaju i mlađi od 15, pa i oni stariji.

 


Reci što misliš!