Kultura

18. svibnja

Narodni muzej Zadar bogatim programom obilježit će Međunarodni dan muzeja

Narodni muzej Zadar bogatim programom obilježit će Međunarodni dan muzeja

Narodni muzej Zadar priprema bogat program koji se sastoji od izložbi, stručnih vodstava i radionica raznolikih tema, organizatora i suorganizatora kao i lokacija čime na najbolji način pokazuju smisao teme ovogodišnje manifestacije – Moć muzeja

Posjet izložbama je uz naplatu ulaznice, osim za izložbe u Gradskoj loži i Gradskoj straži. Sva stručna vodstva i radionice su besplatne.

Radno vrijeme na MDM, 18. svibnja 2022.:

Prirodoslovni odjel NMZ: od 12 – 18 sati

Etnološki odjel NMZ: od 9 – 14 sati

II Palače: od 10 – 20 sati

Izložbeni paviljon NMZ Gradska loža: od 9 – 14 sati

 

PROGRAM:

IZLOŽBE

Prirodoslovni odjel

Izložba „MAHOVINE“,  Prirodoslovni odjel, Medulićeva 2,  Zadar, srijeda 18. 5. 2022., od 12 – 18 sati

Nakon više od tri godine tijekom kojih je izložbeni prostor Prirodoslovnog odjela u Medulićevoj 2 bio zatvoren, u istom prostoru otvara se 21. ožujka 2022. izložba „Mahovine“.  Ova je izložba postavljena kao dio obilježavanja 190-te obljetnice osnutka Narodnog muzeja Zadar, čiji je Prirodoslovni odjel dio od samog početka. Mahovine su vrlo neobične biljke. Njihova životna strategija drugačija je nego kod ostalih, viših biljaka, ali se pokazuje jako uspješnom jer su se uspjele raširiti po svim kontinentima i to na različitim staništima. Kako su građene i koliko raznolike, gdje žive i kako preživljavaju ekstremne uvjete prikazat ćemo vam kroz veliki broj živih vrsta mahovina, mahovinama iz fundusa skupljenim pred gotovo dvjesto godina koje se čuvaju u herbariju Domenica Pappafave, fotografija i mini  diorama njihovih staništa. Sve ovo ne bi se moglo ostvariti bez svesrdne pomoći volontera koji pomažu u ostvarenju izložbe: profesorica i učenika Gimnazije Vladimir Nazor, Prirodoslovno grafičke škole Zadar, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar te profesora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Osim rada s profesoricama i učenicima za vrijeme postavljanja izložbe, nakon izložbe biti će niz radionica prilagođenih različitim uzrastnim skupinama od osnovne škole do odraslih na kojima će se učiti o mahovinama i njihovom uzgoju u vlastitom domu.

304caa22512c16312db9cebd027a816f.jpg?v=2

Etnološki odjel – Gradska straža

Izložba „ETNOLOŠKE OSOBITOSTI SJEVETNE DALMACIJE “, Narodni trg, Zadar, prizemlje,  srijeda, 18. 5. 2022., od 9 – 14 sati

Karakteristike jadranske i dinarske kulture kroz fotografije i eksponate iz fundusa odjela.

Izložba „SAN RANJENOG KRISTA “, Narodni trg, Zadar, 1. kat, srijeda, 18. 5. 2022., od 9 – 14 sati

Izložbom tapiserija San ranjenog Krista iz donacije supružnika Anite i Ivana Tomljanovića predstavljamo treću tematsku cjelinu, izborom od 9 tapiserija inspiriranih sakralnim temama s naglaskom na život i smrt Kristovu. Cjelina kršćanske tematike nastala je u periodu od 1993. do 2012. godine.

 

II Palače

Izložba  „RATKO PETRIĆ: BACITI ISTINU U LICE“, Providurova palača - izložbene dvorane, srijeda, 18. 5. 2022., od 10 – 20 sati. Suorganizatori: Muzej suvremene umjetnosti  Zagreb  i Galerija umjetnina NMZ.

Ratko Petrić jedan je od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika, koji je u gotovo 50 godina umjetničkog djelovanja ostvario velik, raznorodan i osebujan opus. Retrospektivnom izložbom Baciti istinu u lice! javnosti predstavljamo prvi integralni kritički presjek cjelokupnog opusa, od kojih se mnogi radovi izlažu prvi put.

Središnja je tema njegova umjetničkog opusa čovjek i njegova sudbina. U formalnom i sadržajnom smislu stvorio je novi oblik figuracije u hrvatskom kiparstvu 2. polovine 20. stoljeća. Ironijom, sarkazmom i groteskom, na izrazito svjež i lucidan način, propitivao je društveno-političke, kulturne i umjetničke pojave svojega doba. Bio je žestoki kritičar anomalija društvenih sustava i pojava kojima se obezvređuju univerzalne ljudske vrijednosti i slobode. Društveni angažman smatrao je nezaobilaznim dijelom umjetničkog rada. U radu ga je pokretao humanizam, svojevrsna etika antiestetike i načelo – što izravnije to snažnije!

Retrospektivom predstavljamo vitalnost, suvremenost i aktualnost njegove umjetničke poruke kritičkim odabirom najvažnijih radova iz brojnih ciklusa (Pečat, Orator, Gozba, Abortus, Svevid, Bog Eros, Američki kipopis, Leterman, Crno jaje, Životinjska farma, Hrvatska kuća, Kipleraj, Izložba itd.).

Izložba „MODERNO - POSTMODERNO“, Kneževa palača- izložbene dvorane, srijeda, 18. 5. 2022., od 10 – 20 sati. Organizator: Galerija Umjetnina NMZ.

Izložbom koja se vodi tezom sučeljavanja modernog i postmodernog u umjetnosti 20. stoljeća pratimo razvoj zbirke kao i samu ideju moderne koja je težila za raskidom s akademizmom, ali zadržala visoke ideale izjednačavanja umjetnika i njegova djela kao i težnje za originalnom individualnošću, te postmoderne koja se odlikuje odustajanjem od jednog viđenja stvarnosti te propagira ideju da je sve moguće, sve se odvija istovremeno, a izražava kroz eklekticizam, citatnost i aproprijaciju na sadržajnom polju slike. Izložba donosi radove u rasponu od ranog modernizma Vidovića, Miše, Babića, Šulentića, Hegedušića, do poslijeratnog modernizma Glihe, Šimunovića, Dulčića, Kulmera, Murtića, Stančića. Djela nacionalnog modernizma najbrojnije su zastupljena u fundusu, a potom slijede djela iz razdoblja postmoderne od kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća do danas, preko radova Tutte, Ercegović, Čeranića, do zadarskih postmodernista Zelića, Rončevića, Čerine, Švaljeka i drugih. Kao izdvojena cjelina predstavljaju se crteži Ivana Palčića te će se tako obilježiti 130. godišnjica njegovog rođenja. Izložbom se, makar u suženom opsegu, prezentiraju djela u mediju umjetničke fotografije i skulpture.

Izložbom Moderno-postmoderno u prostoru Kneževe palače predstavljamo reducirani izbor umjetnina kojim se tek djelomično prezentiraju zbirke Galerije umjetnina pohranjene u čuvaonici.

Izložba „IGOR PEDIŠIĆ: USPUT - FOTOGRAFIJE S GRADILIŠTA“, Providurova palača, Kafeterija roh bau, srijeda, 18. 5. 2022., od 10 – 20 sati. Suorganizatori: Galerija umjetnina NMZ i Igor Pedišić.

Glavni projektant kompleksa Dvije Palače, Igor Pedišić predstavlja se zanimljivim fotografijama s gradilišta obnove Providurove palače uvećanim na format 120 x 120 cm. Fotografije nisu nastale ciljano s namjerom da se izlože. Naime, projektant Pedišić snimio ih je osobnim mobitelom za redovitih obilazaka gradilišta. Uočavajući nesvakidašnje detalje i motive koji na „prvo gledanje“ nisu fotogenični, Pedišić ih vidi i snima u zanimljivim perspektivama i rakursima dajući novi pogled na Palaču. Tijekom priprema za svečano otvorenje kompleksa pokazalo se da bi bilo vrijedno izložiti ih javnosti kao osobni dokumentarno-umjetnički osvrt na obnovu.

Izložba „OBITELJ DEŠPALJ U OBJEKTIVU ANTE BRKANA“,  srijeda, 18. 5. 2022., od 10 – 20 sati. Suorganizatori: Koncertni ured Zadar i Galerija umjetnina NMZ.

Izložba je fotografski hommage najpoznatijoj zadarskoj glazbeničkoj obitelji koja je ostavila izniman trag u povijesti zadarske glazbe tijekom 2. polovice 20 st. Izložbom se prikazuju skupni i pojedinačni portreti oca Šime i njegove djece Pavla, Maje i Valtera Dešpalja nastali kamerom zadarskog doajena fotografije Ante Brkana. Na fotografijama uočavamo tipičan Brkanov princip po kojem on ne režira prizor, već u maniri nezainteresiranog promatrača stoji po strani i bilježi događaje. Brakan ističe njihovu predanost svijetu glazbe i punu zaokupljenost kreativnim činom muziciranja. Posebno je istaknuta i osobnost svakoga od glazbenika i njihova međusobna povezanost u toj kolektivnoj obiteljskoj simfoniji.

Izložba „GRAFIČKA IGRA“,  Kneževa palača – edukativna dvorana,  srijeda, 18. 5. 2022., od 10 – 20 sati, organizacija Škola primjenjene umjetnosti i dizajna Zadar.

Izložba koja okuplja učeničke grafike svih srednjih umjetničkih škola u Hrvatskoj omogućuje učenicima i mentorima priliku za javnu prezentaciju recentnih likovnih ostvarenja, no istovremeno pruža i izvrstan uvid u razlike u načinima rada i specifičnostima pojedinih škola. Projekt je prilika za povezivanje stručnjaka - i nastavnika i učenika, koje dobiva sasvim novo značenje nakon dvogodišnje pandemije virusom COVID-19, dugotrajnih razdoblja izoliranosti i održavanja nastave putem virtualnih platformi.

 

Izložbeni paviljon Gradska loža

Izložba Ivice Propadala„KRISTAL TOTAL  ART“ ,  Narodni trg, srijeda, 18. 5. 2022., od 9 – 14  sati. Organizatori: Liga protiv raka Zadar, Narodni muzej Zadar.

Ovom izložbom humanitarnog karaktera nastavlja se izvrsna suradnja Lige protiv raka Zadar i Narodnog muzeja Zadar  koja traje već dugi niz godina.

Nakon skoro 30 godina: Porin, Dora, Večernjakova ruža i mnoge druge kristalne statuete slikara, scenografa, dizajnera i glazbenika Ivice Propadala su prvi puta izložene i predstavljene sarajevskoj publici u Galeriji Likovne akademije i zagrebačkoj publici u Muzeju Mimara. Zadarska publika te radove može razgledati u Gradskoj loži. 

 

Znanstvena knjižnica Zadar

Izložba „POVIJEST MUZEJSKOG DJELOVANJA U ZADRU KROZ IZBOR IZ FONDA ZNANSTVENE KNJIŽNICE ZADAR“, Znanstvena knjižnica Zadar,  Ante Kuzmanića 3, Zadar , srijeda, 18. 5. 2022, 7 - 21 sati. Suorganizatori: Znanstvena knjižnica Zadar, Arheološki muzej Zadar, Muzej antičkog stakla Zadar, Narodni muzej Zadar.

Ususret Međunarodnom danu muzeja, 18. svibnja i svečanim otvaranjem Muzeja dvije palače koje se održalo 20. travnja 2022. u Zadru. Znanstvena knjižnica organizira izbor iz fonda s kojim želi javnosti približiti povijest muzejskog djelovanja u Zadru kroz knjige i članke koje čuva u svom fondu. U suradnji sa zadarskim muzejima izložili smo osim knjižnične građe iz fonda Knjižnice i muzejske suvenire da se približi rad muzeja javnosti. Na izložbi je predstavljena isključivo građa koja se tiče službeno osnovanih muzeja, a ne muzejskih zbirki i stalnih izložbi koje nemaju status muzeja.

Nastanak prvih muzejskih zbirki veže se u zadarske crkvene riznice i privatne zbirke lokalnih uglednika. Povijest zadarskih muzeja izuzetno je zanimljiva. Prvi službeni muzeja nacionalnog tima za pokrajinu Dalmaciju osnovan je 30. studenog 1832. godine pod nazivom Museo Nazionale. Radi se o prvom muzeju takvog tipa osnovanog na području današnje Republike Hrvatske iz kojeg su se formirali današnji Narodni muzej Zadar te Arheološki muzej Zadar, a iz jedne zbirke antičkog stakla Arheološkog muzeja nastao je Muzej antičkog stakla Zadar.

Zanimljivost vezana za početak rada prvog zadarskog muzeja odnosno Musea Nazionale je da je bio smješten u jednoj sobi Providurove palače u kojoj je upravo ovih dana otvoren novi izložbeni prostor kompleksa Dvije palače.

 

STRUČNA VODSTVA

Organizator: Prirodoslovni odjel

Besplatno stručno vodstvo kustosice Snježane Vujčić-Karlo uz izložbu „MAHOVINE“, Prirodoslovni odjel, Medulićeva 2,  Zadar, srijeda, 18. 5. 2022., od 12 – 13 sati

Organizator: Galerija umjetnina

Besplatno stručno vodstvo i druženje „KOD PETRIĆA NA BELAFUŽU!“,  privatni park skulptura u atelijeru i kući Ratka Petrića na Belafuži, Grgura ninskog 6, Zadar, srijeda, 18. 5. 2022., od 17 – 20 sati

Izložbom „RATKO PETRIĆ – BACITI ISTINU U LICE!“ koja se održava u Providurovoj palači predstavljamo integralni kritički presjek cjelokupnog opusa – oko 200 radova skulptura, maketa, plakata i tiskovina, radova na papiru - jednog od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Ratko Petrić tijesno je bio povezan sa Zadrom. Tu je rođen, proveo djetinjstvo, pohađao je gimnaziju, a tijekom života je za javne površine Zadra i okolice ostvario pet spomenika i 29 skulptura. Za života je postavio jedanaest skulptura u privatnom parku uz obiteljsku kuću i atelijer u zadarskom predjelu Belafuža. Obitelj Ratka Petrića pokrenula je inicijativu s Gradom Zadrom za otvaranje parka skulptura kao kulturno-turističkog sadržaja, kako je Ratko Petrić zamislio za života. Stoga, za Međunarodni dan muzeja, po prvi puta javnosti otvaramo vrata ovog privatnog parka nekonvencionalne skulpture, uz vodstvo i druženje od 17 do 20h.

Organizator: Muzej grada Zadra

Vodstvo kustosice Ivane Dražić (na engleskom jeziku) „PALAČE KROZ POVIJEST-KNEŽEVA I PROVIDUROVA PALAČA“, II Palače, srijeda, 18. 5. 2022., od 11 – 12 sati

Besplatno stručno vodstvo uz šetnju kroz dvije palače i priču koju donose. Organizira se na engleskom jeziku kako bi taj dan priliku upoznavanja kulturne baštine u Kneževoj i Providurovoj palači imali strani posjetitelji.

 

RADIONICE

Organizator: Pedagoška služba NMZ

Završni performans radionice „ ZAGRLI PLES“ , Providurova palača – atrij, srijeda, 18. 5. 2022. od 10 sati

Završni performans radionice „ ZAGRLI PLES“ koja se održava u sklopu 27. EMA-e na temu Ples. Sudionici radionica će pokazati što su naučili. Ples će izvesti djeca iz DV Radost PO Jadran-predškolci. Svrha radionica je potaknuti djecu na komunikaciju s muzejskim prostorom kao mjestom koje inspirira i potiče na pokret.

Voditeljica radionica je Ivona Kovačević, organizator radionica: Pedagoška služba NMZ-a (Lucija Sekula, muzejska pedagoginja)

Radionica „TAJNE PROVIDUROVE I KNEŽEVE PALAČE“, II Palače, srijeda, 18. 5. 2022. od 10.15 – 11.30 sati

Sudionike se poziva da zaigraju igru otkrivanja tajni dviju palača. Pripremljene su zagonetke koje ih vode kroz prošlost velebnih zdanja smještenih u centru grada Zadra. Radionica je namijenjena djeci u dječjim vrtićima i učenicima u osnovnim i srednjim školama.

Vodstvo: Lucija Sekula, muzejska pedagoginja NMZ

Sudionici: dječji vrtić Školjkica i more

Radionica „AGENT NMZ“, Etnološki odjel – Gradska straža, srijeda, 18. 5. 2022. od 10.15 – 11.30 sati

Sudionici nakon posjeta Etnološkom odjelu uz pomoć pripremljenih zagonetki istražuju prostor, a pritom i nauče nešto više o samim izloženim predmetima.

Sudionici: dječji vrtić Školjkica i more


Reci što misliš!