Kultura

16. svibnja, 19h

Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa u kazalištu priređuje Večer plesa

Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa u kazalištu priređuje Večer plesa

U ponedjeljak 16. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa izvesti će završnu produkciju u kojoj će prikazati cjelogodišnji rad škole za klasični balet i škole za suvremeni ples.

Program započinje u 19 sati i ulaz za sve zainteresirane gledatelje je slobodan.

Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa ima tradiciju od pola stoljeća. Na inicijativu plesne pedagoginje Vlaste Kaurić iz Škole za balet i ritmiku iz Zagreba, nastaloj na europskoj tradiciji modernog plesa i tadašnje ravnateljice Glazbene škole Marije Poklepović, godine 1971. otvara se Odjel za balet i ritmiku u Zadru. Danas Osnovna i Srednja škola suvremenog plesa, Područni odjel Preko i Odsjek za klasični balet broje 130 učenika i devet nastavnika: šest nastavnika plesnih predmeta i tri korepetitora, ujedno nastavnika glazbe i klavira.  

Večer plesa se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu kroz kraće plesne forme učenici i njihovi nastavnici prikazat će što se naučilo tijekom nastavnih satova ritmike, plesa, plesne tehnike i klasičnog baleta, a u drugom dijelu koji je rezerviran za srednju školu, učenici uz već navedene sadržaje izvesti će plesne brojeve vezane za suvremene plesne tehnike te osnove koreografskih kompozicija. U osnovnoj školi suvremenog plesa i klasičnog baleta polaznici stječu temelj plesnog i glazbenog obrazovanja, dok se u srednjoj učenici obrazuju za zvanje plesača suvremenog plesa, ali se širinom nastavnog programa upućuju u pedagoška i koreografska znanja. Srednja škola suvremenog plesa u Zadru ove godine obilježava deset godina svoga rada, a prva generacija učenika već rade kao nastavnici u istoj školi.

e35572530bc27be46d1fa7f1e3db0df9.jpg?v=2Nastavnici koji sudjeluju u radu škole i koji su pripremili program završne školske plesne produkcije jesu: Jasna Frankić Brkljačić, Lucija Mikas, Bernarda Klarin, Patricia Gospić, Sanja Petrovski i Darko Brkljačić, uz korepetitore: Zrinku Tomašić, Marijanu Jakuš i Nebojšu Lakića. Biti će prikazane i dvije točke sa državnog natjecanja u suvremenom plesu čiji je autor nastavnica Bernarda Klarin, a također će gostovati I Osnovna škola za balet i suvremeni ples pri OŠ Jurja Dalmatinc a iz Šibenika s radovima nastavnica Ane Jurić Šaškor i Ana-Marie Bogdanović. 

 


Reci što misliš!