Kultura

na natječaju "Županijo, sretan ti rođendan!"

Djeca iz DV Vruljica likovnim radovima osvojila dvije individualne i grupnu nagradu

Djeca iz DV Vruljica likovnim radovima osvojila dvije individualne i grupnu nagradu
DV Vruljica

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar i ove godine organizirala je natječaj povodom Dana Zadarske županije 2022. godine „Županijo, sretan ti rođendan!“

Kako smo saznali od odgojiteljice Anamarije Bajlo, djeca iz DV „RADOST“ PO „Vruljica“ već tradicionalno sudjeluju na likovnim natječajima na kojem su prošle godine pobijedili s likovnim radom dječaka M.M. „Piva klapa ispo volta“ i slikovnicom koja je sadržavala znamenitosti Grada Zadra i značajne karakteristike Zadarske županije („Maraschino“, „Svijet soli“, manifestacija „Noć punog miseca“, most, grb Grada...).

- Tema natječaja bila je nacrtati ili izraditi nepoznate i manje poznate prirodne i kulturne karakteristike zadarske županije. Ove godine osvojili smo dvije individualne i jednu grupnu nagradu. Individualne nagrade osvojili su dječaci Paolo Kraljev s crtežom „Najstariji putnički brod na svijetu - Marina“ i Marino Slavić s crtežom „Zlatna koka“ – regata“ rekla nam je odgojiteljica Ksenija Medini.

Dječak Marino Slavić: „Volim brodove. Crtao sam jedrilice koje se utrkivaju. Imaju jedro koje vjetar pokreće.“

Odgojiteljica Ksenija nam je otkrila povezanost regate s Marinom, a da on to nije ni znao:

- Majka Marina nam je spomenula jednu zanimljivost kako su prije 10 godina, Marinov otac i ona upravo na ovoj regati osvojili 1. mjesto! Imali su svoju ekipu i neko vrijeme sudjelovali na regatama. Koja slučajnost!

Dječak Paolo Kraljev: „Jako mi se svidio vojni brod obalne straže koji ima top, ali kad nam je teta rekla da je brod „Marina“ bio najveći brod na svijetu crtao sam njega jer se zove kao moja mama.“

Odgojiteljica Irena Knez kazala je:

- Djeca su jako zainteresirana za crtanje i izradu brodova. Šetajući obalom promatramo brodove te smo iskoristili priliku i posjetili brod obalne straže. Istražujući povijest naišli smo na sliku najstarijeg putničkog broda na svijetu koji je plovio na relaciji Zadar – zadarski otoci. Zanimljivo što je ovaj brod na otoku Silbi bio dočekivan s pjesmom „Rocca granate Marina“ uz orkestar obitelji Hawlina. Brod je oblikovan vjesnikovom plavom vrpcom dva puta: u domovinskom ratu (za spašavanje djece s posebnim potrebama i žena iz Dubrovnika) i za samostalno spašavanje brodolomaca jedriličara. Nakon 70 godina plovidbe brod Marina usidren je u Rijeci i pretvoren u hotel-restoran na moru.

Grupnu nagradu osvojila je slikovnica „Sretan rođendan zadarskoj županiji uz stihove Tomislava Ivčića.“

- Djeca svakodnevno slušaju i pjevaju pjesme Tomislava Ivčića. Najviše vole pjesme „Kalelarga“, „Tamo gdje sam rođen ja“ i „Večeras je naša fešta“, što je bila motivacija za izradu slikovnice sa stihovima T. Ivčića, a ujedno i prilika za čestitati rođendan Zadarskoj županiji. Njegove pjesme dio su naših života i treba ih prenositi na nove generacije - istaknule su odgojiteljice Anamarija Bajlo i Martina Vranić.

Dječak Josip Jerić: „Ja sam crtao tenk, jer je pjesma o ratu.“ Djevojčica Matia Perač: „Najviše volim pjesmu o fešti.“

- Kroz likovno izražavanje dijete neverbalno komunicira sa svojom okolinom, otkriva nam svoja unutarnja i vanjska stanja, karakter, emocije, želje i potrebe. Dijete se izražava spontano i autentično načinom na koji želi i može. Putem izražavanja i stvaranja u likovnosti, djeca se lakše koncentriraju te razvijaju kreativnost, koordinaciju, motoriku, emocije, maštu, mišljenje, stvaralaštvo, samopouzdanje, pažnju i vizualno pamćenje, govor, osjetila, opuštenost, sklonost prema vrijednostima, izgrađuju svoj ukus i sve to utječe na oblikovanje djetetove osobnosti - istaknula je odgojiteljica Vanja Petrović.

“Svako je dijete umjetnik. Problem je ostati umjetnik nakon odrastanja.” (Pablo Picasso)


Reci što misliš!