Kultura

#unizd

Znanstveni skup o Anžuvnicima na Odjelu za povijest

Znanstveni skup o Anžuvnicima na Odjelu za povijest
UNIZD

Na Sveučilištu u Zadru u tijeku je dvodnevna konferencija u okviru projekta "Anžuvinski archiregnum u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi u 14. stoljeću: pogled s periferije" voditelja prof. dr. sc. Mladena Ančića

Na konferenciji će se prezentirati posljednje znanstvene spoznaje o Anžuvincima na ovim prostorima. Sudionici iz sedam zemalja pripremili su 23 znanstvena rada, kojima će zasigurno dodatno osvijetlili ovo razdoblje povijesti.

bff6af95bce675523fefef1746aec09f.jpg?v=2Prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić izrazio je zadovoljstvo činjenicom što sudionicima može poželjeti ugodan boravak u Zadru, a ne dobru internetsku vezu, kako je to bilo uobičajeno u prethodne dvije godine.

- Čestitam našem Odjelu za povijest, koji postavlja nove standarde u znanstvenom radu. Ne mogu u ovakvoj prigodi navoditi sve aktivnosti kojima sam svjedočio, ali rezultati su iznimni i želim vam da zadržite ovu energiju - poručio je prorektor.

Projekt koji financira Hrvatska zaklada za znanost usmjeren je na istraživanje funkcioniranja političke tvorbe na čelu koje je od početka 14. stoljeća do njegovih 80-ih godina stajala anžuvinska dinastija te se temelji na postavci prema kojoj tu političku tvorbu, odnosno način na koji ona funkcionira tijekom 14. stoljeća, treba istraživati kao „Nadkraljevstvo“ (Archiregnum Hungaricum). U središte se istraživačke pozornosti pritom stavljaju pojmovi „(političko) središte“ i „periferija“, a cilj je razaznati narav veza koje ih povezuju te način na koji u tome sudjeluju poglavito akteri s „periferije“.

U svom uvodnom plenarnom izlaganju dr. Ančić opisao je kako je u 2. polovici 14. stoljeća hrvatsko-dalmatinski ban Nicolaus de Zeech kao kraljevski predstavnik preuzeo držanje pune vlasti. Detaljne informacije diplomata Bernarda Ursia pokazuju razliku između postupka imenovanja kraljevskih namjesnika i praktičnog ponašanja kada su nadležni preuzimali posao. Na njegovoj je lukavosti i spretnosti bilo da pregovara između kraljevskih namjera i ciljeva i lokalne društvene stabilnosti i glatkog funkcioniranja sustava utemeljenog na održavanju lokalne tradicije.

U nastavku su iznesene spoznaje o Anžuvincima na području današnje Mađarske, Srbije, Bosne, Trogira, Raba, Dubrovnika pa i Zadra. Judit Gal (Institut za povijest, Budimpešta) analizirala je upravu ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca u Dalmaciji i Hrvatskoj te istaknula središnje mjesto koje je Zadar imao u kraljevoj politici, kao i mjesto zadarske elite u kraljevoj dalmatinskoj eliti.
 


Reci što misliš!