Kultura

autentična iskustva žena

I Zadar na mapi izložbe "Jutros sam stala"

I Zadar na mapi izložbe

Serija informativnih plakata na kojima su prikupljena svjedočanstava žena o problemima usklađivanja privatnog i poslovnog života stiže i u Zadar.

Cilj izložbe "Jutros sam stala" upoznati je javnost sa štetnim posljedicama neravnopravne raspodjele kućanskog rada koji u našem društvu najčešće pada na leđa žena.

Izložba i istoimena kampanja dio su europskog projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene” na kojem je jedan od partnera Sveučilište u Zadru.

Izložba će biti postavljena u predvorju Gradske knjižnice Zadar.

 Izložba tematizira neplaćeni kućanski rad, a osim informacija o samoj problematici sadrži i autentična iskustva žena prikupljena kroz fokus grupe i kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“ i koji većinom obavljaju žene.

Taj „ženski“ nevidljivi neplaćeni kućanski rad koji se često niti ne smatra pravim radom, zahtijeva uz fizički napor mnogo promišljanja i planiranja, a u njega je svakodnevno potrebno uložiti vrijeme i energiju. Neplaćeni kućanski rad uključuje onaj fizički poput peglanja, čišćenja, kuhanja, pranja odjeće, brige o djeci, brige o starijima i odlaska u nabavu. Osim fizičkog, tu je i još nevidljiviji mentalni rad koji uključuje brigu da svi poslovi budu obavljeni, dakle promišljanje, planiranje, koordinaciju i nadziranje svih poslova.

Neravnopravna podjela kućanskih poslova utječe na različita područja života žena – od prilika za zaposlenje, napredovanje, sudjelovanje u političkom i društvenom životu pa sve do zdravlja. Iako postoje mali pomaci u raspodjeli kućanskog rada, odnosno postoje kućanstva u kojima je raspodjela poslova ravnopravna, brojevi pokazuju stvarno stanje – da nismo postigli ravnopravnost po tom pitanju.

Ovo je kompleksan društveni problem na kojem treba uz mijenjanje percepcije o kućanskom radu kao „ženskom“ te promicanju rodne ravnopravnosti raditi i na nizu obrazovnih i demografskih politika.

Izložba i kampanja dio su projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”. Nositeljica projekta je udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., a partneri/ce na projektu su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko-srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga “HERA” Križevci, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.

Projekt traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu i sljedećim županijama: Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji.

Vrijednost projekta je 3.599.941,69 HRK, od čega se iz državnog proračuna Republike Hrvatske financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85%, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (Europski strukturni i investicijski fondovi u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020.). Posrednička tijela su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.


Reci što misliš!