Kultura

uz 17. Noć Muzeja

Muzej antičkog stakla u Zadru predstavlja dvije izložbe

Muzej antičkog stakla u Zadru predstavlja dvije izložbe

Muzej antičkog stakla u Zadru predstavlja donaciju poznate umjetnice Iris Bondore Dvornik. Naslov obiju izložbi je Stakleni kabinet čuda – Predstavljanje donacije Iris Bondore Dvornik.

Muzej antičkog stakla u Zadru uz 17. Noć Muzeja predstavlja dvije izložbe.

Noć muzeja ove godine ima temu Muzeji između stvarnog i digitalnog / Muzeji u uvjetima globalne krize – 2 tako da Muzej antičkog stakla u Zadru predstavlja donaciju poznate umjetnice Iris Bondore Dvornik na stvarnoj izložbi u Muzeju i istovremeno digitalnoj odnosno virtualnoj izložbi na mrežnoj stranici Muzeja.

Iris Bondora Dvornik bila je jedna među prvima, koji su izlagali suvremeno umjetničko staklo u MAS-u. Tri godine nakon otvorenja i nakon velikih i važnih izložbi suvremenog umjetničkog stakla poput retrospektive velikog Raoula Goldonija, izložbi Josipa Botterija Dinija, Ljerke Njerš, Dražena Trogrlića, Antona Vrlića i drugih, 2012. godine je otvorena izložba Iris Bondora Dvornik: “Tragom stakla.” Provokativna već u naslovu, a tako i u ideji, ova izložba je uz antičko staklo i Zbirku donacija umjetničkog stakla u nastajanju, prezentirala nešto potpuno novo i neobično. To su bili mahom veliki formati slika na vivak podlozi ili pleksiglasu, materijalima koji se uvjetno znaju nazvati “novim staklom.”

Međutim, inspiracija ove umjetnice ih je posula pravim staklom, njegovim krhotinama, razvijajući i uobličujući ovaj ciklus, stvarajući tu neraskidivu staklenu vezu s Muzejom antičkog stakla.

U muzejskoj Zbirci donacija nalaze se 3 rada Iris Bondore Dvornik, koji su darom umjetnice postali važna akvizicija te su izlagani u sklopu projekta “Ljudi od stakla.” To je projekt koji predstavlja sve izložbe suvremenog umjetničkog stakla te umjetnike koji su izlagali u MAS-u od otvorenja kroz koncept plakata izložbi i doniranih djela. Upravo je u tom svjetlu još i važnija lijepa gesta Iris Bondore Dvornik da Muzeju antičkog stakla u Zadru daruje jedan dio svog opusa, koji se naravno veže uz staklo i tako oplemeni tu zbirku, ali i da nađe adekvatan dom svojim radovima.

Nedostatak prostora za pohranu, ali prvenstveno velika želja da daruje svoj dugogodišnji rad i izniman prilog suvremenoj likovnoj umjetnosti, rezultirali su donacijama brojnim muzejima i galerijama diljem Hrvatske i inozemstva. U doniranoj zbirci Muzeju antičkog stakla u Zadru nalazi se 28 radova, od toga 14 slika na pleksiglasu ili vivak podlozi, 13 slika – asamblaža na staklu ili drvetu te jedan akrilik na platnu. Autorica obiju izložbi je Jadranka Belevski, visa kustosica dokumentaristica Muzeja, voditeljica Zbirke donacija suvremenog umjetničkog stakla Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Za vrijeme trajanja ove izložbe katalog izložbe Iris Bondora Dvornik: Tragom stakla iz 2012. godine moći će se kupiti uz 50% popusta u muzejskoj suvenirnici.
 


Reci što misliš!