Kultura

#promocija

"Jedan muzej - bezbroj priča" - novi promidžbeni spot Arheološkog muzeja želi cijelom svijetu pokazati vrijednu arheološku baštinu

eZadar

Arheološki muzej Zadar ima novi promidžbeni spot koji je danas lužbeno predstavljen javnosti

"Iznimno mi je zadovoljstvo što vam danas ovdje možemo predstaviti promidžbeni spot Arheološkog muzeja sa sloganom "Jedan muzej - bezbroj priča". Ideja za izradu spota nastala je u našoj želi da muzejsku građu populariziramo kod široke publike. Željeli smo osmisliti promidžbeni materijal koji bi bio u skladu s današnjim digitalnim vremenom i novim tehnologijama. Koncepcija spota je više turističkog karaktera i namijenjen je širokoj publici i kroz njega smo cijelom svijetu htjeli pokazati arheološku baštinu koji Arheološki muzej čuva - kazala je tom prigodom Marina Brkić iz Odjela za marketing i odnosne s javnošću Arheološkog muzeja.

Video je napravljen u visokoj rezoluciji i napravljen je tako da se može emitirati na svim postojećim platformama, od televizije do društvenih mreža.

6c0cac9e2d4590d5961dd2a925d7f45b.jpg?v=2- Iako video čini jednu cjelinu, on je režijski koncipiran tako da svaki odjel muzeja može i samostalno koristiti video za promidžbene svrhe. Napravljen je u dvije verzije, engleskoj i hrvatskoj, a bit će vidljiv na našim društvenim mrežama kao i na našoj novoj web stranici na kojoj trenutno radimo i koja će biti uskoro gotova. Uz video, koji traje nešto duže od pet minuta, dobili smo i pet manjih kraćih videa. Planira se izrada i na još nekoliko jezika. Naša je želja da ga ponudimo svim turističkim zajednicama, Gradu, Županiji kao i svim ostalim dionicima turizma  s kojima surađujjemo kako bi ga mogli koristiti te na taj način promovirati arheološku baštinu - kazala je Brkić

Promotivni spot, čiji je autor zadarska tvrtka Alba Digital, sniman je na tri lokacije – u crkvi sv. Donata, u Arheološkom muzeju Zadar i u Muzeju ninskih starina u Ninu.

- U spotu se mogu vidjeti prekrasni kadrovi unutrašnjosti crkve sv. Donata kao i muzeja i crkve snimani iz zraka. Među kadrovima snimljenima u Arheološkom muzeju Zadar prestavljeni su najatraktivniji muzejski izlošci iz tri stalna postava – prapovijesti, antike i srednjeg vijeka. U Muzeju ninskih starina posebno se ističu dva originalna starohrvatska broda iz 11. stoljeća, poznata pod nazivom Condura Croatica. Osim stalnih postava muzeja, poseban naglasak stavljen je na muzejske predmete koji se čuvaju u muzejskim sefovima, a u spotu je istaknut inovativan način izrade naših suvenira putem 3D printera - predstavila je spot Donata Smokrović, voditeljica marketinga.

ee2754cbaa6ff0be6217463e9ef97c45.jpg?v=2Od ideje do realizacije novog spota, prošlo je nekoliko mjeseci, kazali su iz tvrtke Alba Digital. Spot nije sniman na klasični, uobičajeni način što ga čini posebnim.

- Snimili smo negdje oko 450 minuta cjelokupnog materijala, a ono što je bitno da smo odustali od nekih tipičnih koncepata snimanja tako da smo unutrašnjost muzeja snimali dronom, a odustali smo u potpunosti od snimanja kadrova stativom tako da je kolega Marko Kujundžić snimao „iz ruke“. Na taj način htjeli smo približiti objekte i dati im neku novu dinamiku, da nemamo tipičan dokumentaristički film. Kada govorimo o postprodukciji, tu je također bilo dosta posla. Dosta se birala glazba, pazilo se na detalje. U svakom slučaju, drago nam je da se video svidi svima - kazao je Damir Granić iz tvrtke Alba Digital.

Inače, novi promidžebni spot bit će premijerno prikazan u sklopu programa Noći muzeja u petak, 28. siječnja na Facebook stranici Muzeja, uz još jedno iznenađenje, najavili su.


Reci što misliš!