Kultura

Na bini se osjeća kao doma

Zadarski operni pjevač Boris Martinović novi je gost emisije KolibriS

Zadarski operni pjevač Boris Martinović novi je gost emisije KolibriS

U emisiji KolibriS gostovao je poznati operni pjevač Borisa Martinovića koji desetljećima osvaja svjetsku publiku ljepotom svog glasa, izvrsnom interpretacijom i izrazitom muzikalnošću.

Boris je rođen u Zadru, no već u ranoj mladosti s roditeljima seli u New York gdje je završio studij glazbe na poznatoj Julliard School of Music. Debitirao je 1976. godine u Lincoln Centru u New Yorku i već tada se u novinama New York Daily News o njemu pisalo kao "dvadeset-jednogodišnjem opernom bas pjevaču ogromnog potencijala".

Njegovu plodnu i bogatu karijeru obilježile su i suradnje s velikim dirigentima i pjevačima, a posebno se ističu nastupi s tri tenora - Domingom, Carrerasom i Pavarottijem te slavnim opernim pjevačicama Montserrat Caballé, Mirellom Freni i Denyce Graves.

U sklopu emisije razgovaralo se i o Ljetnoj opernoj školi za solo-pjevače koju je Boris Martinović pokrenuo ovo ljeto u Zadru. 

Ove godine škola se održala na otoku Ugljanu i u čast Borisa Martinovića na Ugljan je došao slavni talijanski operni dirigent Marco Balderi, koji je nastupao kao pijanist na koncertima akademije i bio jedan od profesora. Za Ljetnu opernu školu prijavilo se 76 pjevača iz cijelog svijeta.

Stručni žiri izabrao je 16 pjevača iz Meksika, USA, Njemačke, Italije, Armenije i Portugala koji su bili sudionici škole 2021. Slijedeće godine škola se održava u Zadru. Profesori će biti slavni Fabio Armiliato, Svetla Vassileva, Diana Martinovich i Boris Martinovich. Planiraju se i tri koncerta profesora škole i studenata, kao i postavljanje skraćene verzije opere W.A. Mozart-a Figarov Pir i G.Rossini-a Seviljski brijač.

 


Reci što misliš!