Kultura

sedma umjetnost

Hrvatski filmovi na DOK Leipzigu i festivalu u Valenciji

Hrvatski filmovi na DOK Leipzigu i festivalu u Valenciji
HAVC

Tijekom listopada dva hrvatska igrana filma prikazat će se na festivalu mediteranskog filma u španjolskoj Valenciji, dok će jedna manjinska hrvatska koprodukcija imati svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig.

U službenoj konkurenciji na Mostri de Valencia natjecat će se dugometražni prvijenac redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, "Zbornica", koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Karlovim Varima krajem kolovoza, osvojivši  posebno priznanje glavnog te pohvalu Ekumenskog žirija. 

Film, nastao u produkciji Kinorame i uz potporu HAVC-a, hrvatskoj publici prvi put predstavi u studenom na Zagreb Film Festivalu, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

U Valenciji se, također u natjecateljskom programu, prikazuje hrvatska manjinska koprodukcija "Nebesa" Srđana Dragojevića, koji je svjetsku premijeru imao u konkurenciji Locarno Film Festivala, na kojem je i osvojio prvu nagradu žirija mladih (Junior Jury Award). 

Film nastaje u koprodukciji Srbije, Njemačke, Makedonije, Hrvatske i Slovenije. Hrvatski koproducent je Studio Dim (koproducentica je Darija Kulenović Gudan).

U sklopu natjecateljskog programa festivala u Valenciji prikazuje se 12 naslova. 

Festival u Valenciji promiče audiovizualnu produkciju s mediteranskog geografskog i kulturološkog područja, a ove godine u konkurenciji donosi 12 filmova. Traje od 15. do 24. listopada, a održava se po 36. put.

DOK Leipzig, koji se održava od 25. do 31. listopada, a u sklopu natjecateljskog programa dugometražnih dokumentarnih filmova prikazuje hrvatsku manjinsku koprodukciju "Auti kojima smo se odvezli u kapitalizam" bugarskih autora Georgija Bogdanova i Borisa Missirkova. 

Kako se ističe, projekcija na DOK Leipzigu filmu će ujedno biti i svjetska premijera, a hrvatska koproducentica filma je Dana Budisavljević iz zagrebačkog Hulahopa.

Originalnu glazbu za film skladao je Dalibor Grubačević, a u filmu se još pojavljuju pjesme Arsena Dedića i Boška Petrovića. Dizajn zvuka i mix potpisuje Ivan Zelić, a nastao je uz potporu HAVC-a. 

U oj selekciji filmovi iz cijeloga svijeta natječu se za nagrade publike, a zajedničko im je, kako stoji u opisu programa, da "bude emocije te da prikazuju subjektivno stajalište koje može biti duhovito, iznenađujuće i toplo."

"Auti kojima smo se odvezli u kapitalizam" donosi priče o najpopularnijim automobilima nastalima u socijalističkoj autoindustriji 60-ih, 70-ih te 80-ih godina, simbolima tehnološkog napretka Istoka, koji su nestali, ili možda nisu, s padom Berlinskog zida. 

DOK Leipzig, osnovan 1955., danas je najstariji festival na svijetu posvećen dokumentarnom filmu, a od samih svojih početaka organizira brojne programe posvećene kratkometražnim i dugometražnim filmovima ovih žanrova, regionalne fokuse, sadržaje povijesnog karaktera te masterclassove kao i različita popratna događanja.


Reci što misliš!