Kultura

veliki uspjeh hrvatskog filma

Film Murina najbolji na festivalu u Hamptonsu

Film Murina najbolji na festivalu u Hamptonsu
Hrvatski audiovizualni centar

Film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović proglašen je najboljim u kategoriji dugometražnog igranog filma na netom završenom Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u

Najznačajniji je to festivalski uspjeh Murine nakon ljetošnje nagrade za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Cannesu. Pobjednici su objavljeni na svečanoj ceremoniji u East Hamptonu, a na 29. izdanju festivala, koje se održalo od 7. do 13. listopada, prikazao se 61 film iz 34 zemlje, a 53 posto filmova režirale su žene. 

"Hamptons nas je divno primio i ova nagrada mi je jedna od najvažnijih. Osjetila sam iskrenu podršku, o filmu su raspravljali slojevito, prisno, iako smo bili daleko od Mediterana, Murina je bila shvaćena. Bila sam počašćena jer su nagradili naš film i skrenuli pažnju na hrvatsku kinematografiju. Osim Murine, nagradili su i sljedeći projekt kojeg razvijam s 80 000 dolara 'in kind service', takvu podršku očekivala sam samo doma", izjavila je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović. 

a594e8fdb0d5e92d1567ff3adbe4fcec.jpg?v=2"Nakon Toronta u kojem je Murina imala sjevernoameričku premijeru, nagrada u Hamptonsu je izuzetno bitna za američku distribuciju filma i svakako će donijeti puno pozornosti na tom zahtjevnom tržištu. Hamptons je vrlo značajan festival u SAD-u i obično se po njegovoj selekciji i nagradama rade rana predviđanja nominacija za nagradu Oscar, te zbog toga uživa veliku pozornost članova Američke filmske akademije. Čestitam Antoneti i cijeloj ekipi Murine na još jednom uspjehu", izjavio je producent filma Danijel Pek (Antitalent).

Film Murina je dosad prikazan na brojnim važnim festivalima, među ostalima na Sarajevo Film Festivalu te Toronto Film Festivalu. U Hrvatskoj je premijerno prikazan prošlog ljeta na Pulskom filmskom festivalu gdje je redateljica nagrađena Brezom kao najbolja debitantica, glumica Danica Ćurčić Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu, a pulska publika proglasila je Murinu najboljim filmom festivala i nagradila ga Zlatnim vratima Pule. 

U hrvatskim kinima Murina igra već sedmi tjedan, a dosad ju je pogledalo više od 10 tisuća gledatelja. Trenutačno se može pogledati još u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Šibeniku.

Murina je snimana na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano, fotografiju Hélène Louvart (AFC), montažu Vladimir Gojun, zvuk Julij Zornik, glazbu Evgueni Galperine i Sacha Galperine, kostimografiju Amela Bakšić, a scenografiju Ivan Veljača. Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović kao Julija, Leon Lučev kao Ante, novozelandski glumac Cliff Curtis kao Javier te Danica Ćurčić kao Nela. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Distributer filma za Hrvatsku je tvrtka Antitalent.

Sve ostale detalje potražite na službenoj stranici filma, a više o festivalu u Hamptonsu možete pronaći na ovoj poveznici. 


Reci što misliš!