Kultura

#benkovac

U Gradskoj knjižnici otvorena izložba slika Harolda Frkovića

U Gradskoj knjižnici otvorena izložba slika Harolda Frkovića
Grad Benkovac

U četvrtak 7.10.2021. godine u izložbenom prostoru Gradske knjižnice Benkovac ljubiteljima likovnosti i javnosti grada Benkovca svojom samostalnom izložbom predstavio se slikar Harold Frković iz Benkovca.

Riječ je o 32 slikarska platna rađena u tehnici uljanih boja na platnu čiji slikovni sadržaji pripadaju figurativnoj tematici. Uz figuru balerine, ležeći ženski akt, mrtvu prirodu, portret studija po skici velikog Rembrandta kao svojevrsni omaž, nekoliko animalističkih radova većina preostalih radova predstavlja scene mora i motivi krajolika rodnog Benkovca te bliže i dalje okolice.

Osobitost pejzažnih prizora je nastavak neoimpresionističke tradicije francuskog impresionizma čiji su glavni akteri bili   Édouard Manet, Edgar Degas, Claude Monet čiji je utjecaj na autora najizraženiji.

To je iskazano u evidentno iskazanoj potrebi za izravnim kontaktom s promatranim motivom izabranog dijela krajolika, ali s naglašenim prikazom trenutnih efekata sunčeve svjetlosti.

Autor tako u pažljivom komponiranim slikovnim kompozicijama, na motritelja slike prenosi trenutne dojmove svoje impresije. Evidentna je prepoznatljivost prizora bilo da su iz Benkovca, te bliže ili dalje okolice poput scena uz Karinsko more, Biograd n/m, Pakoštane, slikovite maslinike, morsku obalu, atmosferska stanja mora i sl.

Slikar boju na platnu nanosi u slobodnim kratkim potezima kista.

U području tradicije likovnosti u hrvatskoj umjetnosti , povezanost se može pronaći u slikovnom izrazu Celestina Medovića, Vlahe Bukovca i Menzi Klementa Crnčić.

U konačnici ovog osvrta, vrijedno je istaknuti misao: „Umjetnički izraz je uvijek traženje vlastitog puta koji odgovora umjetničkoj osobnosti“, naglasio je prigodom otvaranju izložbe Boris Žuža, prof. i likovni umjetnik. O autoru izložbe govorio je Mile Marić, prof., ravnatelj Gradske knjižnice Benkovac.

Harold Frković, rođen 15. kolovoza 1954. u Benkovcu. Svoje srednjoškolsko obrazovanje završava u rodnom gradu.

Svoje umjetničke radove (slikarstvo) po prvi put javno izlaže 1976. u zajedničkoj izložbi u kulturno-umjetničkom društvu (KUD) Benkovac. Nakon toga sudjeluje u još nekoliko kolektivnih izložbi, godine 1983., 1984., 1985. 1987., te 1989. Posljednja izložba je bila 1991. s bratom Eugenom u Zavičajnom muzeju u Biogradu n/m i u Zadru  u crkvici Sv. Petar i Andrija u organizaciji Matice hrvatske, ogranak Zadar, a recenziju za katalog zadnje dvije izložbe napisao je prof. Antun Travirka.

Ljubav prema slikarstvu kao jednu od grana umjetnosti stječe od ranih dana. Na tehniku i izražaj te daljnje usavršavanje istog postiže promatrajući i analizirajući djela nekih slikarskih velikana V. Bukovca, C. Medovića, M.K. Crnčića i dr. kroz hrvatsku umjetnost, a neka od svjetskih imena koji su ostavili snažan utjecaj na autora, a kao sam Harold Frković ističe su E. Manet, E. Degas, C. Monet te niz drugih. Razdoblje koje je posebno odredilo pravac slikarstva je bilo onda kad je otputovao u inozemstvo u Njemačku (München), te Rusiju (Sankt-Peterburg), te bio u doticaju s originalnim remek djelima umjetnika koja su bila nadahnuće za moj budući rad.

Izložba će biti otvorena od 07. listopada do 05. studenoga 2021. godine.

​​​​​

Reci što misliš!