Kultura

#događanja

Svečano otvorena 46. Samoborska glazbena jesen

Svečano otvorena 46. Samoborska glazbena jesen

Izvedbom Mahlerove 1. simfonije u D-duru Festivalski komorni orkestar otvorio je u subotu u samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije festival 46. Samoborska glazbena jesen, koji do 3. listopada donosi 13 koncerata vrhunskih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva.

Festival je službeno otvorila izaslanica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo. Fokus ovogodišnjega festivala je na hrvatskim umjetnicama i umjetnicima. To je s jedne strane suzilo vidike, ali je s druge dalo još veći dodatni zamah za nastup mladih umjetnika u usponu karijera koji zaslužuju pažnju, a koju u Samoboru svakako dobivaju pa se Samoborskoj glazbenoj jeseni vjerno vraćaju, kao i doajeni hrvatske glazbene scene, naglasila je.

"Kao što je poznato, samoborski festival po fizionomiji predstavlja kompleksniju formaciju, koja u Samoborskoj glazbenoj jeseni okuplja i povezuje Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, ove godine 18. po redu, i Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note, već deseto. Sklop je to kreativnog i umjetničkog glazbenog potencijala, dijalog suvremenosti i baštine te susretište ansambala i solista  svih generacija", rekla je Hraste Sočo.

Svima okupljenima dobrodošlicu je poželio umjetnički ravnatelj festivala Srećko Bradić, koji je istaknuo važnost natjecanja mladih glazbenika i skladateljskog natjecanja . Najveća vrijednost festivala je  poticaj mladim ljudima da glazba postane njihov život, odnosno životno opredjeljenje, dodao je. 

Prva večer festivala donijela je, u samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije, nastup Festivalskog komornog orkestra koji je pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija izveo 1. simfoniju u D-duru Gustava Mahlera (u obradi Klausa Simona).

Simfonija je zbog epidemioloških prilika izvedena u komornoj verziji festivalskog orkestra Samoborske glazbene jeseni, koji su činili violinisti Borivoj Martinić-Jerčić, Krunoslav Marić, Aleksandar Milošev, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić, potom Lucija Stilinović na flauti, Branko Mihanović na oboi, Mihael Paar i Bruno Philipp na klarinetu, Istvan Matay na fagotu, Bank Harkay i Zoran Katić na rogu, Luka Buljan na trubi, Lana Bradić na klaviru te Ivan Šverko na harmonici i Ivana Bilić na udaraljkama.

Program 46. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u nedjelju, 26. rujna, nastupom pijanistice Mije Pečnik, prošlogodišnje dobitnice Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja. Za svoj samoborski koncert u župnoj crkvi svete Anastazije Mia Pečnik odabrala je skladbe Ludwiga van Beethovena, Frederica Chopina, Roberta Schumann i Borisa Papandopula.

U osam festivalskih dana, do nedjelje 3. listopada, ljubiteljima klasike u Samoboru predstavit će se etablirana glazbena imena, novi talenti u okviru 18. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika  Ferdo Livadić, kao i pobjednička nova skladba na 10. međunarodnom skladateljskom natjecanju New Note.

Pokrovitelji 46. Samoborske glazbene jeseni su Ministarstvo kulture i medija, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr. Sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na mrežnim stranicama festivala, www.samobor-festival.com.


Reci što misliš!